Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Финансист: Когато някой покемон каже: „Вижте, какъв просперитет докарахме“, му се изсмейте

Мрежата

Финансист: Когато някой покемон каже: „Вижте, какъв просперитет докарахме“, му се изсмейте

Финансист: Когато някой покемон каже: Вижте, какъв просперитет докарахме, му се изсмейте - Tribune.bg
Снимка:

От Фейсбук профила на финансиста Никола Филипов

Отново политическата ни класа започна да политизира данните за БВП. Първо това са експресни оценки и със сигурност ще бъдат ревизирани през следващите тримесечия. Второ те са преди всичко следствие от реализация на вече произведени материални запаси и на промяна в методологията.

Тук, обаче най-големия проблем е сривът в Бруто капиталообразуване. За последната една година бележим шокиращи сривове в едно от най-важните пера от брутния вътрешен продукт. То ни показва реално, какви инвестиции се правят в икономиката ни, а тези инвестиции са основния генератор на икономически растеж в бъдеще. Това е изключително важен проблем, който преди всичко е следствие голямата икономическа несигурност, в която изпадна България в последната година.

Тя има два основни аспекта. Първият е политическата криза, в която изпаднахме през миналата година, а по всичко личи, че тя тепърва ще се задълбочава. Вторият фактор са външни фактори, като пандемията и войната в Русия, които допълнително генерират икономическа несигурност в икономическите контрагенти.

В тези условия е напълно нормално бизнесът да бъде по-предпазлив и да не инвестира, а да трупа ликвидни буфери, за да бъде по-устойчив при една евентуална икономическа криза. Проблемът, е че тези ликвидни буфери отиват за покриване на по-високите цени суровините и енергийните ресурси.

Така, че сега, като се появи някой покемон пред медиите и каже: „Вижте, какъв икономически просперитет докарахме“ просто му се изсмейте, защото или ви лъже, или няма никакъв хабер какво говори, а и двете хипотези са неприемливи.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети