Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Френското предложение за РСМ: Българският национален интерес е представен като европейски

Мрежата

Френското предложение за РСМ: Българският национален интерес е представен като европейски

Френското предложение за РСМ: Българският национален интерес е представен като европейски - Tribune.bg
Снимка:

Драгомир Младенов, Фейсбук

Блокирането на преговорите за присъединяване на РСМ към ЕС никога не е било самоцел, а средство - да убедим Република Северна Македония да бъде отговорна по пътя си към европейското семейство. Защото РСМ пое ясен ангажимент за добросъседство, благодарение на усилията, положени от кабинета “Борисов”.

От 2019-та до 2022-та година двустранният спор между София и Скопие нямаше напредък. Нещо повече-напрежението между страните ескалира и се стигна до агресивни прояви от страна на РСМ. Общата комисия за история и култура беше неглижирана от македонските представители, а работата й вървеше трудно. На политическо ниво се видяха единствено много декларация и безрезултатни ПР-акции. За справка: самолетната линия София-Скопие, която Кирил Петков обяви в първите си дни като премиер.

В последните години ЕС наблюдаваше спора ни с РСМ безучастно, докато РСМ водеше негативна кампания срещу България във вътрешността на Съюза.

И воала: ЕС най-после се намеси в спора ни с РСМ чрез т.нар. френско предложение. Нещо повече-в първия протокол на френското предложение се казва, че РСМ може да започне преговорите си веднага. Но едва когато промени Конституцията си, отбелязвайки ролята на българите в нея и след като хармонизира законодателството си. Македонското настояване беше точно обратното - българите да влязат в Конституцията им едва след като преговорите за влизане в ЕС започнат.

Протоколът залага и конкретни стъпки и срокове за промяна на паметници, табели и учебните програми в срока до началото на учебната 2024-2025-та година. Нещо, за което България настояваше.

Българското общество отдавна е идентифицирало двата основни източника на омраза в РСМ към България. Това са паметниците и учебните информационни масиви. Френското предложение за първи път предлага отразяването на истината- в ясни срокове и спрямо ясна методика- той залага оригиналите на съответните исторически извори и литературни текстове да бъдат достъпни и използвани в образователните институции.

Неспазването на всяко едно от тези условия означава автоматично спиране на процеса по преговори за РСМ! Ето защо сегашните управляващи на РС Македония отхвърлиха френското предложение.

Френското предложение: Българският национален интерес е представен като европейски. Протоколът е предложение и по него може да се работи за подобряването му.

Но е най-доброто, което България е получавала в този спор до този момент. А България иска да защити правата на българите в РСМ, историята и честта си.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети