Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Макрон поздрави Карадайъ за Северна Македония

Политика

Макрон поздрави Карадайъ за Северна Македония

Макрон поздрави Карадайъ за Северна Македония - Tribune.bg
Снимка:

Президентът на Франция Еманюл Макрон лично поздрави лидера на ДПС Мустафа Карадайъ и цялата партия за активните действия на Движението в подкрепа на европейската интеграция на Северна Македония и целите Западни Балкани. Това се случи по време на разговора между двамата, който се състоя на Срещата на върха на европейските либерали в Брюксел. В нея участваха държавни и правителствени ръководители, председатели на партии от европейското либерално семейство, съобщават от пресцентъра на партията.

Веднага след вота на недоверие към правителството на Кирил Петков ДПС внесе в парламента предложението на френското председателство на ЕС за преговорна рамка на Северна Македония, с което даде възможност за се намери решение на спора между България и Северна Македония при защита на българския национален интерес.

Мустафа Карадайъ имаше още разговори с премиерите на Нидерландия - Марк Рюте, на Белгия - Александер де Кро, на Люксембург - Ксавие Бетел, на Естония - Кая Калас, и на Ирландия - Мишел Мартин.

Днес на Съвета на либералите получихме много поздравления за усилията, които полагаме като ДПС и за действията, които вършим в България във връзка с разширяването на ЕС и по-конкретно на Западните Балкани и Северна Македония, каза Карадайъ на брифинг в централата на АЛДЕ, даден за българските журналисти в Брюксел.

Движението е получило подкрепа и поздравления за действията си в подкрепа на Украйна. Българската позиция бе изработена също благодарение на усилията на ДПС.

Особено последната една година процесът по европейската интеграция на Западните Балкани, в частност на Северна Македония, се забави, а за последните 6 месеца, нищо не се случи. Даже повече се навреди на процеса, защото имаше различно говорене от страна на българското правителство в Брюксел, със съседите и в България. Няма как всички различни тези да са верни. Все една от тях е лъжа, коментира Мустафа Карадайъ.

Последната седмица е особено показателна какво се случи в България. На 16 юни имаше предложение на френското председателство за преговорна рамка, което дойде в България.

Цяла седмица правителството не можа да намери подход и начин да го внесе в НС. Официално внасяне в НС нямаше, затова то не бе разгледано, обясни лидерът на ДПС.

Затова веднага след гласуването на вота на недоверие ДПС внесе съответното проекторешение в НС, за да позволи приемането на френското предложение.

И те тръгнаха да саботират процеса, изтъкна Карадайъ. За днес в 10 ч. имаше насрочено заседание на външната комисия в НС, тя трябваше да разгледа предложението на ДПС, да излезе със становище и да се свика извънредно заседание на НС с една единствена точка.

Това е бърза писта. Ние дадохме тази възможност България да извърви този път по бързата писта, подчерта Мустафа Карадайъ.

Преговорната рамка е добра. Ние отворихме пистата да има дебат изобщо. Досега нямаше нищо внесено в НС, коментира още той. И допълни: "За да има тройка от тотото, човек трябва поне да пусне фиш.".

Вместо това, тази сутрин отново се правят оценки за политическите опоненти в България. Арогантността и агресията, която показват тези хора, загубили загубиха властта, не им прави чест. Не си вземат поука, възмути се лидерът на ДПС.

Споменаването на задкулисие и мафия за политическия опонент не им прави чест. Какво задкулисие е г-н Пеевски, когато седи на първия ред в народното събрание. Когато е там -защо е там, когато не е там - било задкулисие, продължи Карадайъ.

Самите те са функция на задкулисието в България в последните 25 години - на олигарха Иво Прокопиев. Те са негов слугинаж, отсече лидерът на ДПС.

Надявам се час по-скоро да има решение за Северна Македония, каза Мустафа Карадайъ. И заяви: "Ние показахме като опозиционна партия как водим последователна политика. Още от 90-те години казахме, че за да преодолеем различията на Балканите, трябва да членуваме в общи съюзи - ЕС и НАТО.".

Работещата формула започва с диалог, каза още Карадайъ. Той коментира, че пред последната седмица бившите управляващи в България са получили класически политически урок и със свалянето на председателя на НС и в първия успешен вот на недоверие.

Не сте в позиция арогантно да налагане мнението си в разрез с дневния ред на хората. Хората живеят в кризи, в инфлация, обедняват, а някой се опитва арогантно да налага свой дневен ред, след като е загубил мнозинството си, обърна се към бившия вече кабинет Карадайъ.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати