Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Когато министър съветва да се уволнят журналисти, значи те са си свършили работата…

Мрежата

Когато министър съветва да се уволнят журналисти, значи те са си свършили работата…

Продължават бурните реакции срещу безпрецедентната атака на силовия вицепремиер и министър Бойко Рашков срещу журналисти от БТВ.

Бойко Рашков с призив за моментално отстраняване на водещи в bTV

Журналисти и други обществени личности предложиха своя прочит на събитията в социалните мрежи.

Николай Лефеджиев, журналист

Няколко думи за слушалката в ухото на водещия... И аз имам такава и чрез нея ми съобщават колко минути остават до края на предаването. Защото в частните медии телевизионното време е разчетено до секунда и е пари. А те дават възможност да се чуят всякакви мнения. Поне при нас е така. Всеки може да влезе в архива на „Темите“ и да се увери.                                  

А когато един министър съветва ръководството на БТВ да се уволнят колеги журналисти, значи те са си свършили работата.  Всеки може да прецени сам и да тълкува, както си иска фактите, но те пораждат интереса на обществото и заради тях водещите задават въпроси.

Асен Генов

Помните ли, когато Данчо Цонев, известен и като Ментата, предаде на телевизионни водещи поздрави от Пеевски? А помните ли, когато Валерката Симеонов иронизираше „празното столче“ на телевизионна водеща? Помните ли реакциите на будната, загрижена за свободата на словото демократична общественост?

Не? Припомнете си.

А сега нещо от вчера. Буквално. Служебният министър на вътрешните работи, в иначе дружеско интервю по БНР, казва буквално следното: „За моето участие в Би Ти Ви вчера – видях какво не трябва да бъде журналистиката. И начинът, по който Гавазова и партньор водеха предаването, защото аз чувах в техническите им средства как им казваха какво да ме питат. Толкова беше силен звукът в тези технически средства, че те не чуваха моите отговори, което очевидно бе причината да ми задават един и същи въпрос по няколко пъти.

Защо България е на 112-то място по свобода на словото? Ако съм собственик на тази телевизия моментално ще ги отстраня от водещото предаване...“

Будната и загрижена за свободата на словото демократична общественост мълчи, сякаш не е чула думите на министъра. И тук не става дума за изчегъртване на политически опоненти, с което се е заел Рашков, под взора и по инструкции на Радев. Тук става дума за директна атака срещу водещи, които му задаваха резонни и актуални въпроси, свързани с политически действия и назначения. Това не го ли намирате поне за странно, ако не за неуместно и недопустимо?

Да не говорим, че за мен е притеснително и това, че в главата на вътрешния министър се чуват технически средства, а не просто студийно оборудване. Но, да речем, че това се дължи на неговата старомодност, а не на странни „професионални деформации“...

Юлиана Методиева, журналист

Бойко Рашков в интервю по БНР. 50 минути, платени с парите на данъкоплатците:

Треперете Гешев и вие от ДАНС! Треперете Биляна Гавазова и Златимир Йочев и да се научите да не задавате правилни въпроси!

Надмина Валери Симеонов и заканите му към Виктор Николаев...

Мариан Башур

Не, този не е от ГЕРБ, а е назначен от Радев!

Не, ГЕРБ не са си позволявали такова изказване, а този го направи!

В рамките на месец към журналисти са отправени безпрецедентни нападки като рязане на крайници и уволнения! Борисов е виновен за всички в ГЕРБ, а Радев?! Когато тези, които скачаха срещу най-малкото и искаха оставки, то това трябва да важи и за този, и за другия дето го е назначил! ОСТАВКА!

Димитър Стоянов, юрист

Президентът, като назначил служебното правителство със свой указ, е този, който носи отговорността за състава му. Той назначава и освобождава. Като човек, който години наред говореше за проблемите на медийната среда в страната, сега е много интересно какво отношение ще вземе спрямо думите на Бойко Рашков в БНР от тази сутрин.

Или е нормално служебни министри (че и вицепремиери) да „колят и бесят“ в частни медии? Одобрява или не одобрява Радев думите на Рашков? Тъй като по всички установени стандарти, ако Рашков вече не си е подал сам оставката, то Радев вече трябваше да го е освободил от поста му.

Димитър Вучев, журналист, общински съветник

Макар и във властта отскоро, новият вътрешен министър Бойко Рашков вече е рекордьор в най-новата ни политическа история. Отне му няма и седмица, за да започне да говори за уволнения на журналисти и специални „технически средства“ в ушите на водещите Гавазова и Йочев.

Здравей, о, ти, така бленувана политическа Промяно.

Георги Харизанов

Ако съм собственик на Бойко Рашков…

Всъщност това няма как да стане - не обичам да си харча парите за глупости.

Петър Фотев

Тежко и нагло посегателство срещу свободата на словото и опит да бъдат сплашени и „профилактирани“ превантивно журналисти от водеща национална телевизия. Само така следва да бъдат коментирани днешните думи на служебния вътрешен министър, съдържащи зле прикрита заплаха към журналисти, позволили си „волността“ да го подразнят с въпросите си в сутрешния блок на bTV.

Конюнктурата е такава, че е доста примамливо да си замълчим и да подминем с махване на ръка наглед лекомислената реплика на Бойко Рашков. По-лесно е, а и по-безопасно, пък и май не му е сега времето, нали? Принципността обаче изисква да осъдим поредното ченгеджийско изпълнение на властимащите - без значение дали става дума за старите безскрупулни цензори, или говорим за „новите“ лица в родната политика. Позицията на всеки от нас относно случилото се днес е и отличен тест за това кой искрено отстоява определени ценности и кой лицемерно лее крокодилски сълзи за безспорно накърнената в последното десетилетие независимост на медиите.

Настоявам президентът Радев да вземе отношение по срамния казус и да предприеме съответните действия за отстраняването на Рашков от поста му на вътрешен министър.

Борис Марков

Така, новината за връщането на Васил Божков в МВР стигна. Няма по-сигурен начин да изперете Борисов и той да получи подкрепа на целия цивилизован свят, от връщането под каквато и да е форма на Черепа.

Просто няма по-кратък и по-бърз начин.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още