Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Лъчезар Борисов след срещата със синдикати и работодатели: За първи път се предлага работещ модел

Мрежата

Лъчезар Борисов след срещата със синдикати и работодатели: За първи път се предлага работещ модел

Бившият икономически министър Лъчезар Борисов направи равносметка след проведената среща днес между работодатели и синдикатите в централата на ГЕРБ и лидера на партията Бойко Борисов. На фона на всички задаващи се кризи, всички са единодушни, че трябват бързи и работещи мерки.

Ето какво написа Лъчезар Борисов:  

Ето и част от основните детайли от проведената ни днес среща с Бойко Борисов, представители на работодателските и синдикални организации:

За първи път се предлага работещ модел, който да предпази битовите потребители на електрическа енергия от повишаване на сметките им с 40% от началото на следващата година.

Предложеният модел не е краткосрочен и предизборен, като мярката на служебното правителство.

Конкретно предвиждаме:

Компенсацията за бизнеса да бъде дългосрочна, системна и динамична, а не фиксирана на 110 лв. на мегаватчас, като колкото по-висока е цената на тока, толкова по-голяма ще бъде компенсацията за бизнеса.

Механизмът е базиран на равнопоставеност и законност, като няма да бъде за сметка единствено и само на държавната ядрена енергетика в лицето на АЕЦ Козлодуй.

Мярката не е лобистка, както е предложението на служебния кабинет, което предвижда цялата компенсация да се плати  от АЕЦ Козлодуй, като останалите производители на електрическа енергия, включиетелно от възобновяеми енергийни източници, бъдат надкомпенсирани за сметка на българския бизнес и енергийноинтезивна промишленост.

Механизъмът ще бъде законен, като предвижда отрицателни стойности на компонента „Задължения към обществото“. По-конкретно както в момента се събират средства във фонда, така ще се правят разплащания към бизнеса от надвзетите суми.

Няма да бъдат нарушени европейските и българските правила за конкуренция, като се дава предимство на частни производители на ел. енергия за сметка на поставянето в неравностойно положение единствено и само  на АЕЦ Козлодуй. По този начин няма да бъде поставено под заплаха бъдещето на ядрената енергетика.

Няма да се осъществява незаконна намеса, съгласно Закона за публичните предприятия, в оперативното управление на АЕЦ Козлодуй и няма да бъдат увреждани корпоративните интереси на Български енергиен холдинг, чрез изземване на средства само от неговото дъщерно дружество.

Така предложения механизъм, за разлика от мярката на служебното правителство - няма да е в нарушение и на Закона за публичните финанси.

И нещо много важно за жителите на област Стара Загора! Заедно със синдикати и работодатели ще се борим срещу това предвидената за 2026 г. мярка в Плана за възстановяване и устойчивост за изграждане на парогазови електрически мощности, да не е за сметка на Комплекса Марица-Изток.

Ние можем устойчиво да се справим с галопиращия ръст в цените на електроенергията и провокираната от това  инфлация за населението.  


Топ новини

виж още

Актуална тема