Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Маджо кредитира Мая без обезпечение за офис, а апартаментът ѝ купен под пазарна оценка

Мрежата

Маджо кредитира Мая без обезпечение за офис, а апартаментът ѝ купен под пазарна оценка

Маджо кредитира Мая без обезпечение за офис, а апартаментът ѝ купен под пазарна оценка - Tribune.bg
Снимка:

Наред с останалите нередности, и собственостите на Мая Манолова и дъщеря ѝ са доста съмнително придобити, пише „19 минути“, позовавайки се на разкрития на Биволъ:

„...има две имотни придобивки в София. През 2007 г. дъщеря ѝ Ралица (б.р. тогава без доходи, както и майка ѝ,  за гаранция да покрива разходите по 6-цифрен борч, които при тогавашните лихви са над 4 000 лв. на месец), купува офис на централната ул. Алабин 56, срещу хотел Рила, за 100 000 евро, а през 2012 г. Манолова се сдобива с апартамент от 98 кв. м. на ул. Русалийски проход 1 в кв. Хладилника за 110 000 лв. при данъчна оценка 124 789,30 лв. И за двата имота има съмнения, че цената им не съответства на пазарните цени към момента на закупуване.

Според статистиката в сайта imot.bg цените на офисите в центъра на София в края на 2007 и началото на 2008 са в диапазона 1500 – 1800 евро на кв.м. Офис на престижния адрес Алабин 56 може да е струвал и по-скъпо.

Колкото до тристайните апартаменти в Хладилника, дори след кризата те не са падали под 800 евро на кв.м.

Както самата Манолова вече обясни по повод на предишни медийни публикации за нейния офис, през 2007 г. тя е финансирала сделката с кредит от 100 000 евро от Интернешънал Асет Банк (б.р. по онова време крупен акционер в нея е съпругата на Младен Михалев - Маджо), а имотът е оформен на името на нейната дъщеря, защото била в процедура на развод и делба на имущество. Кредитът е вписан в имотните декларации на Манолова като депутат.

Проверката обаче вади наяве, че този кредит е обезпечен с друг имот, който не е собственост на Мая Манолова, а на кюстендилската адвокатка и нотариус Милена Миленкова. Този факт не е деклариран от Мая Манолова нито през 2008 г., нито впоследствие, въпреки законовото задължение да го стори в графата 14. „Дадени обезпечения от или в полза на декларатора, неговия съпруг /съпруга/ или ненавършилите пълнолетие деца с тяхно съгласие” на данъчната декларация“.

Според юристи законово е невъзможно несвързано лице да даде имот за обезпечение, освен нарушението на чл.313 от Наказателния кодекс за недекларирането.

„Пред Биволъ Мая Манолова обясни, че банката не е приела като обезпечение самия офис, защото сделката е била за идеални части. Притежаваните от Манолова имоти в Кюстендил пък били съпружеска общност и също не ставали за обезпечение. Тогава тя се обърнала към близката до нея адв. Миленкова, с която практикували в една и съща кантора, за да обезпечи кредита от 100 000 евро със своя софийски апартамент, придобит година по-рано на невероятната цена 26 480 евро.

Няколко години след придобиването на офиса, Мая Манолова купува от Миленкова апартамента, послужил за обезпечението.

- През 2012 г. закупих същия апартамент /в кв. „Хладилника“/ за 110 000 лв., което беше пазарната цена през 2012 (б.р. лесно доказуемо е, че това е абсолютна лъжа)за имот в такова състояние в сграда, която не е ново строителство, в кв. „Хладилника“ (а не ново строителство в кв. „Лозенец“).

- Пазарните цени на имотите през 2012 г. бяха най-ниските поради финансовата криза, за разлика от цените през 2007 г. и 2018 г. (б.р. още една лъжа – най-ниски са цените през 2010 г., от 2011 г. и през 2012 г. има покачване, а ВЪПРОСНИЯТ ИМОТ Е ДО НОВООТКРИТАТА ТОЧНО ПРЕЗ 2012 Г. ВТОРА МЕТРОЛИНИЯ, КОЯТО ВДИГА ЦЕНИТЕ С 30% ТОЧНО В ТОЗИ РАЙОН).

- И до момента този апартамент е единственото ми жилище, в което живея“, твърди Мая Манолова. А това също не е вярно – живее в къща в село Рударци.

„Извън спора дали става дума за ново строителство или не, наистина е трудно да се открие цена от 550 евро на кв.м. особено в района на ул. Козяк, където се намира апартамента“, пише Биволъ.

Ние допълваме, че е било НАРУШЕНИЕ НА ЗАКОНА ИЗПОВЯДВАНЕТО НА СДЕЛКА ПОД ДАНЪЧНАТА ОЦЕНКА, А ЗНАЧИ – ПОНЕ ДВОЙНО ПОД ПАЗАРНАТА ЦЕНА. ИМЕННО ЗАРАДИ ТОВА ГРЪМНА СКАНДАЛЪТ АПАРТАМЕНТГЕЙТ ТАЗИ ПРОЛЕТ И БАЯ НАРОД ПОДАДЕ ОСТАВКА.

„Новопридобитият апартамент е деклариран от Манолова през 2013 г. и като източник на доходи тя е посочила продажбата на къща с двор в кюстендилското село Жиленци. Проверка в Имотния регистър установи, че имотът е продаден за 120 000 лв. на фирма „Рила” ЕООД, която има спечелени обществени поръчки за милиони от община Кюстендил“, пише Биволъ.

„Никога не съм била в позиция, за да влияя върху определянето на изпълнителите на обществени поръчки в град Кюстендил, нито в който и да е друг град. – коментира тази информация Мая Манолова и подчерта, че такава е била пазарната цена на имота в Жиленци, който преди това е бил обект на делба на семейно имущество с бившия и съпруг“.

На вас оставаме да прецените как селска къща в никому неизвестно населено място се оценява по-скъпо от апартамент в престижен квартал на София с вдигащи се поради откриването на метростанция и на най-големия мол в града имоти.

„В документите за офиса също има странности. За 100/346 идеални части от офиса на централната улица Алабин Ралица Манолова заплаща само 1000 евро на кв.м. В същия ден и при същия нотариус е изповядана сделка за още 100/346 идеални части от същия офис от фирмата Нупсън, която е на съпруга на Мария Капон. Нупсън обаче заплаща 180 000 евро“, пише Биволъ.

Само за справка, в съседната сграда сделките на квадратен метър и то за жилищни, а не за по-скъпите офис площи, в този момент се правя над 2000 евро на квадратен метър или 2 пъти по-скъпо, дори за имоти в окаяно състояние, а не в поддържани търговски помещения, каквито придобива с кредита от банката на жената на Маджо Манолова.

„Обяснението за разликата в цената, което Мая Манолова даде за Биволъ е, че Нупсън е взела по-хубавата част от офисите – четири стаи с изглед към улицата и вече ремонтирани, а нейната част била с изглед към двора и в лошо състояние, без самостоятелен санитарен възел.

През 2017 г. дъщерята на Мая Манолова и нейния съпруг също успяват да се обзаведат с апартамент от 119 кв. м. на последния етаж в нова сграда в Манастирски ливади срещу 221 000 лв.  Семейството го финансира с ипотечен кредит за 270 000 лв“, пише Биволъ.

Отново, както в случая с кампанията на Манолова, възниква въпросът как може да си го позволи, тъй като заплатите на младото семейство като главни специалисти съответно в Министерството на земеделието и Министерството на труда и социалната политика, не стигат 3700 лв., а покриването на подобен кредит представлява поне 80% от въпросната сума. Семейството има малко дете и още много разходи, а освен да се придобие, апартаментът има нужда и от обзавеждане за поне 50 000 лв., освен че поражда и допълнителни режийни разходи.


Коментари (1)

Делчо Попов Защо някоя друга медия не разследва и пише за имотите на хората зад Биволъ и техните жени? Ще излезе доста информация!
23.10.2019 11:10 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още
Актуална тема