Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Методи Лалов: Правилата са за всички

Мрежата

Методи Лалов: Правилата са за всички

Методи Лалов: Правилата са за всички - Tribune.bg
Снимка:

От Фейсбук профила на Методи Лалов от ДБ

Правилата са за всички - и за тези, които харесаме, и за тези, които не харесваме.

Многократно съм изразявал одобрение към действията на Кирил Петков като служебен министър на икономиката. Бях сред първите, които казаха, че той е истинско откритие за политическата ни действителност в положителен смисъл. Дори си го представих в ролята на министър-председател или кмет на Столична община.

Също така системно изразявам неодобрение към противоправното поведение на Бойко Борисов и членовете на шайката му от ГЕРБ.

Правилата, установени в Конституцията, законите и други нормативни актове са задължителни за всички. Затова категорично не одобрявам изискването да бъдат спазвани от едни, а да омаловажаваме нарушаването им от други.

Съгласно чл. 110 от Конституцията на Република България членове на Министерския съвет могат да бъдат само български граждани. Следователно не може да бъде министър лице, което има и друго гражданство към момента на назначаването му.

Ако се окаже, че Кирил Петков е назначен в нарушение на тази императивна норма (конкретните факти все още са неизяснени, а и не познавам канадското законодателство, за да мога да дам конкретно юридическо становище, но въпросите са поставени на вниманието на КС), ще е налице проблем с назначаването му за министър и с формалната законосъобразност на издадените от него актове.

От друга гледна точка този случай поставя за пореден път въпроси за способността на българските държавни органи и институции да действат при стриктно спазване на закона, който трябва да е еднакъв за всички, а не един за "своите" и друг за "чуждите".


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати