Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Не ми било ротация, най ми било куролация

Мрежата

Не ми било ротация, най ми било куролация

Не ми било ротация, най ми било куролация - Tribune.bg
Снимка:

Отдавна сме свикнали с политическите циркове, особено много се нагледахме на такива през последните две години. През този период разбрахме и че според някои партии и политици, законите важат само ако касаят опонентите им, а за самите тях са разтегливо понятие. Това с пълна сила важи най-вече за бившия ни министър-председател Кирил Петков.

Ах, тази омразна Конституция

Откакто стъпи на сцената, той постоянно демонстрира, че наредбите, включително основният закон на страната – Конституцията, са широка врата у поле. Безскрупулната му лъжа по отношение на канадското му гражданство, гарнирано с явното нарушение на Конституцията, поставиха началото от серия лъжи, полуистини, заблуди и прочее. Паралелно с това, той не спря да говори за морал в политиката, за ново начало, за промяна. Петков всъщност е олицетворение на партията, която представлява, като цялото им присъствие на родната политическа сцена – от самото и учредяване, до този момент, е един низ от инженерство, заблуди, откровени лъжи и противоконституционни идеи.  

Парадоксално или не, но поредното (надали последно) явно и цинично посегателство върху основния закон на страната, ПП, по предложение на Асен Василев и с възторжената подкрепа на Петков, извърши по време на Страстната седмица, когато трябва да сме най-смирени и да се покаяме за греховете си. Но не и те, които решиха да натрупат още грехове към и без това дългия им списък.  

На Велика сряда, видимо самодоволен и крайно несмирен, от парламентарната трибуна, Василев заяви: „Предлагаме да се направи заемка от европейския опит. В ЕП двете най-големи парламентарни групи излъчват председател на ротационен принцип. Предлагаме механизъм, по който председателят на НС да бъде избиран на ротационен принцип между двете водещи политически сили - ГЕРБ и ПП", а по думите на Петков, „ПП е сложила конструктивно предложение по въпроса с избор на председател на парламента на масата за преговори, предлагайки да има ротационно председателство”.  

На Велика сряда, когато християните си припомняме и решението на Синедриона да осъди Иисус Христос, а Юда Искариотски е отишъл при юдейските първенци и предал Христо за тридесет сребърника, питайки се дали и ние постоянно не предаваме Христа чрез нашите небогоугодни дела, Петков и Василев решиха отново да потъпчат законите.  

Какво пък толкова, нека председателите са двама

Традицията в българския парламент е, че най-голямата парламентарна група излъчва председателя. Дори и да следват неолибералната максима, че традициите не са това, което бяха, по-важното е, че в Конституцията няма ротация. Няма и процедура, по която да може да се осъществи възможната ротация, защото тя би била нарушение на основния закон на държавата. Никъде в Конституцията и не пише, че мандатът на председателя на Народното събрание е органичен. Нещо повече, в Конституцията председателят има точно определени правомощия, той е лице със статут на национална сигурност и на ежеседмична база получава много специфична, често и конфиденциална информация. А колко хора знаят, че председателят на НС включително може и да встъпи в изпълнение на президентски пълномощия при извънредни обстоятелства. И не на последно място, в Конституцията на Република България се говори за Председател е единствено число и никъде не става дума за Председатели.  

Примерът с ЕП, който някои ДБ и ПП апологети сео питват да дадат, оправдавайки това ротационно блудство, също е безумен, защото ние сме суверенна държава (или бъркам?), а европарламентът е наднационална структура. Не е и никак случайно, че никъде в Европа няма парламент, чието председателстване да действа на този принцип.   

Тази обидна идея всъщност беше предложена още предишния парламент от ДБ, в чиито редици виреят такива правни капацитети като Надежда Йорданова, останала в паметта на народа като „Жената зад щанда”. Е, същата дама заяви, че този подход не е противоконституционен, а се основавал на „джентълменско споразумение, според което председателят на НС от едната партия подава оставка и се започва процедура, за да бъде сменен от друг”.

Криза до безкрай

Поредната умопомрачителна ПП идея, която единствено задълбочава парламентарната криза, в която се намираме основно заради ПП/ДБ и произлизащите от тях политически дилетанти, които с действията си все повече и повече дестабилизират държавата. Нямаме подобна ситуация до момента. Колкото и да фрагментирани да са били политиците и партиите в последните години, Народното събрание е избирало председател на парламента. И той винаги е бил от партията с най-голямо мнозинство. Дори през размирната 1997 година, дори и когато ОДС губят от НДСВ през 2001г., дори и при Тройната коалиция. Винаги! До последните два парламента, когато властта беше завзета от аморалните ПП.  

Конституция ли? Какво беше това – яде ли се, пие ли се, пипа ли се? Именно Промяната, със съучастието на ДБ, принизиха парламентарната система до такова позорно положение, в което все по-често се чува – „явно трябва да сменим системата, тази е изпразнена от съдържание”. От което им поведение знаем само кой печели, но по-лошото – губеща е цялата страна, губещи са всички граждани. Ех, тази така омразна на Петков и ПП Конституция, защо пък да не я погазим отново...

Да му мислят ГЕРБ

А ГЕРБ не бива да затъват в това блато, подавайки се на реториката и противоконституционните идеи на ПП/ДБ. Изказването на Борисов, че "има парламентарна практика - първият получава парламентарния председател", без обаче категорично да отхвърли категорично предложението им дава още по-голяма увереност на шайката отсреща, че каквото и да поискат, каквато и разрушителна за политическите устои идея да подхвърлят, тя ще бъде приета. Но от това им поведение следва само по-голям хаос, неводещ до нищо конструктивно, напротив.

Няма как и не трябва да има консенсус и разбирателство, още по-малко отстъпки, когато целенасочено от две години се газят законите и цинично се потъпква Конституцията. Противното би означавало кризата, в която се намираме, накрая да помете политическата ни система, такава каквато я познаваме, запращайки ни е непознати и още по-мрачни дълбини.  

В ръцете на ГЕРБ е да не позволи това да се случва, тяхна е и отговорността, делегирана им от българския избирател, който с вота изрази волята си. Въпреки милионите за реклама, въпреки изкуственото им обединение, въпреки всички схеми и хватки, които ПП/ДБ приложиха и опитват да прилагат, те не са разпознати като промяна, те не са припознати и като Добрите сили, както сами се именуваха. Те са единствено бедствие за политическата ни система, а всеки, опитал се да се колаборира с тях, рано или късно ще е принуден да понесе последствията от този ход.

Коментар на Виктория Георгиева

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати