Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Прицелът на БСП е точен, но зловещ – събаряне на правителството чрез разрушаване на здравната система

Мрежата

Прицелът на БСП е точен, но зловещ – събаряне на правителството чрез разрушаване на здравната система

Прицелът на БСП е точен, но зловещ – събаряне на правителството чрез разрушаване на здравната система - Tribune.bg
Снимка:

Мая Манолова и БСП употребиха т.н. „медицински сестри“ като проксита в името на разрушителните си политически си амбиции

Бившият министър на здравеопазването Илко Семерджиев коментира във Фейсбук протеста на петте сестри и споразумението, за което настояваха

Кратък коментар на СПОРАЗУМЕНИЕ-то, което Мая Манолова предложи на правителството от името на петте медицински сестри окупирали сградата на Народно събрание_2

От няколко години БСП и лично г-жа Корнелия Нинова повтарят един и същ рефрен по отношение на лекарите – „вън търговците от здравеопазването“. Този „вирус“ насаждат навсякъде, а г-жа Мая Манолова от самото начало на похода си към властта го взе на въоръжение, "зарази" с него въпросните пет медицински сестри и опита да принуди правителството да подпише споразумение с тях, в което се изисква „Премахване на търговските дружества“ (т. 5). Ангажиментът на окупиралите сградата на Народно събрание_2 се изчерпва единствено с това „да напуснат зала №130 в Народното събрание след подписване на настоящото споразумение“.

Широката публика, заблудена от уж синдикалното искане за повишаване на „стартовата заплата на всички специалисти по здравни грижи в размер на 2 /две/ минимални работни заплати“ така и не отчете факта, че въпросните госпожи не са национално представителен синдикат и нямат правото да поставят такива ултиматуми на правителството, при това извън законоустановения ред. Заваляха призиви – вдигнете им заплатите, с което манипулацията набра скорост, а "каузата" бе представена за приемлива от всички.

Истинската цел на занятието обаче бе друга и шоуто с окупацията и подскачането по первазите на прозорците имаше задачата да афектира обществото, и под натиск да се подпише между другото и т. 5 - „Премахване на търговските дружества“. Точно това е политическото искане, което може да събори правителството чрез разрушаване на здравната система.

Прицелът на БСП в случая е точен, макар и зловещ – Търговският закон дава икономическата свобода на всяка пазарна икономика, а българската поне нормативно вече е такава. БСП всъщност предлага да се върнем в социализма, но не в онзи, под егидата на СССР, а в размитата хибридна зависимост, в която пребивава например Сърбия под геополитическото управление на Русия извън ЕС. БСП и Мая Манолова отлично знаят, че връщането на цялото здравеопазване към модела "Семашко" ще разстрои тотално здравеопазването защото, ако болниците регистрирани като юридически лица по ТЗ са само 315, то в извънболничния сектор те са над 15 000. Ликвидацията им, ако беше прието това споразумение, щеше да продължи с години, ренационализацията ще изгони лекарите в чужбина, а ведомствения характер на здравната инфраструктура ще направи здравното осигуряване и НЗОК излишни.

Това е „реформата“ на БСП – разрушителна за държавата и за настоящият ни статус на страна-членка на ЕС. Колкото до обвинението, че здравната система търгувала със здравето – то е абсолютно манипулативно. Казвал съм го и преди – стопанската дейност на лечебните заведения няма как да бъде организирана извън легитимния ред на ТЗ, а лечебната дейност се извършва по друг ред – по реда на Закона за здравето, Закона за лечебните заведения, Закона за здравното осигуряване, Закона за съсловните организации на лекарите и лекарите по дентална медицина, НРД и индивидуалните договори между НЗОК и лечебните заведения и още много други. Лекарите са физически лица - лекуващи, а не търговци и е ясно защо БСП си позволява тази манипулативна подмяна – ако бъдат засегнати хората, които осигуряват медицинската помощ, щетите, които ще понесе обществото и държавата ще бъдат колосални. По темата може да се пише много, но ще спра до тук.

В заключение – г-жа Мая Манолова и БСП употребиха т.н. „медицински сестри“ като проксита в името на разрушителните си политически си амбиции и обществото би трябвало да разбира това. В противен случай ще страда и то много. Ажиотажите им покрай еврото, падането на санкциите относно Русия, които наскоро предложиха в НС, русофилските изстъпления и пр. обслужват същата цел и голямата картина следва да се вижда макар, че здравеопазването е само малка част от нея. Атаката е мащабна, а инструментализирането точно на здравеопазването е зловещо.

А иначе и аз съм за увеличаването на заплатите на медицинските сестри и въобще има ли някой, който не е?


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети
Одобрявате ли острия тон на Румен Радев към представителите на ПП/ДБ във връзка със скандалния запис и втория мандат?
Покажи резултати Скрий резултати