Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Румен Петков с факти за сделките на „Булгаргаз“ в последните дни: Министърът потвърди, че източват „Чирен“

Мрежата

Румен Петков с факти за сделките на „Булгаргаз“ в последните дни: Министърът потвърди, че източват „Чирен“

Румен Петков с факти за сделките на Булгаргаз в последните дни: Министърът потвърди, че източват Чирен - Tribune.bg
Снимка:

Принуден съм да информирам министъра за фактите. На 3.02 (четвъртък) от 9 часа сутринта новото ръководство на „Булгаргаз“ управлява компанията (някой го е излъгал, че са влезли чак в петък). Но това е дребнотемие. 

28.01., петък, по общественодостъпна информация, от газов хъб „Балкан“ имаме продадени всичко под 6000 мегаватчаса. Понеже министърът се колебае между мегават и мегаватчаса, това е 570 500 м2 газ. Тоест излишъците от тогава, до следващия петък, са се увеличили десет пъти. 

2.02. са продадени 2000 мегаватчаса. 

3.02. – встъпването в длъжност на новото ръководство – са продадени 10 000 мегаватчаса на газов хъб „Балкан“. 

4 февруари - 12 000 мегаватчаса. 

5 и 6 февруари – по 30 000 мегаватчаса (минимум чиста печалба 1,8 млн. евро). 

Въпроси:

1. Кой и как определи цената от 150 лева на мегаватчас (за сведение на премиера, за първи път в света цял ден на борсата цената е една и съща – 150 лева на мегават)? И някой трябва да обясни този феномен. 

2. Остава впечатлението, че купувачите са определяли цената, а не продавачите. Това също е лесно проверимо и очаквам с нетърпение и надежда да бъда опроверган. 

3. Защо не насищаме хранилището в Чирен, а продаваме нашия евтин газ на братята румънци (газът в България е най-евтин в Европа – 55 евро на мегаватчас, в Румъния достига 100 евро на мегаватчас. Кои са милионерите, това знае министърът и новият шеф на „Булгаргаз“). 

4. Министърът потвърди, че източват „Чирен“. Защо не промени заявката за съхранение, а позволи източването? Къде е програмата за съхранение при извънредни ситуации, с които ни плашат постоянно, в т.ч. и на първо място министър-председателят? 

Тези въпроси имат своите ясни отговори, но министърът ги дължи на обществото. И ако не ги даде той, ще трябва да ги дадем други хора. Не защото влизаме в сговор с някой, а защото се борим за интереса на българските граждани и българската икономика. 

Заплашени сме „Булгаргаз“ да сключи договор за доставка на 500 млн. куб. м. втечнен газ на изключително висока цена. И всички действия, които се предприемат през последния месец по енергетиката, ни карат да се плашим, че някой иска да съсипе „Булгаргаз“ в този му вид, за сметка на доставка на скъп газ за икономиката. Казвам го сега и ще го повторя, когато една шайка безбъдници тръгнат за „оттатък“.

P.S. Никога не съм бил вицепремиер и категорично отхвърлям номинацията, която ми беше направена от Александър Николов. Не защото той не познава нашата история, а защото аз съм човек, който не желае нищо в бъдеще.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати