Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Цветанка Андреева: Бюджетът не може да се използва за финансиране на политическия проект и реклама на режима Радев

Мрежата

Цветанка Андреева: Бюджетът не може да се използва за финансиране на политическия проект и реклама на режима Радев

Снимка:

От Фейсбук профила на политолога Цветанка Андреева

Като лице, стремящо се да поеме цялата власт в държавата, Радев съвсем основателно се тревожи за кризите, пред които ще се изправя България през есента и зимата. Идва Ковид вълна, на границата може да има мигрантски натиск, а обществото е изтощено и очаква икономиката да се възстановява.

Основание за социални тревоги има, но дали те напрягат Радев или го ужасява управленският му крах в тежката ситуация?

След като воюва с три парламента и поведе бунт срещу половината партии, днес Радев изисква парламентаристите да му се гласува доверие и да осигурят пари за управлението му, като актуализират бюджета.

Моментът на истината за плановете на Радев в българската политика настъпва. Той искаше повече власт от отредената му по конституция. След като искаше да управлява радикално и да завладее парламентарното мнозинство сега се отправя към втори президентски мандат. Служебното правителството на Радев не е избрано, а е назначено затова няма ресурс и правомощия да влияе на парламента.

Но щом президентът иска политическа власт нека знае, че правителството му ще има реална политическа опозиция от дясно.

Години наред Радев ескалираше напрежението в държавата и водеше открита политическа война, като удряше по всички институции и дестабилизираше политическата система. Как днес иска НС да му гласува доверие с бюджет, след като воюва срещу част от него?

Какво иска Радев – бюджет или власт?

Проблемът е, че иска и двете, но държавният бюджет не може да се превръща във източник за финансиране на политическата му власт и планове. Не може държавата да осигурява още повече пари за политическа реклама на министрите му и режима му.

 На практика Радев иска да влезе в предизборната си кампания с тлъст бюджет и да не постави в риск служебното си правителство, което е фактическия му предизборен щаб. Не може да искаш властта ти да е подсигурена като обществено одобрение, а да се отървеш от тежестта на националните кризи. Или можеш?

Да се гласува бюджет на Радев за успешното му управление и преизбиране за втори мандат, докато девалвира доверието в другите институции и същевременно подготвя учредяване на партия по подобие на партията на Путин, която също е командвана от президентската администрация в Русия, е риск за българската демокрация.

Радев върви по стъпките на Путин. „Единна Русия“ е властта на Путин в парламента, а Путин е държавата!

Дали Янев или Кирил Петков ще се редуват с Радев в партията му и в държавната власт по модела Путин – Медведев е вторичен въпрос.

За захласнатите по Радев демократи само да напомним съдбата на Борис Немцов!

Планът на Радев може и да не се осъществи, но не защото не го следва, а защото срещу него трябва да се консолидира силна опозиция.  

 


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още