Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. В дебата за ВНС ще се види кой е готов да поеме тежката отговорност и кой само говори

Мрежата

В дебата за ВНС ще се види кой е готов да поеме тежката отговорност и кой само говори

Снимка:

От Фейсбук профила на депутата Тома Биков

Няколко уточнения за предложението на премиера за свикване на Велико народно събрание:

1. То беше адресирано към протестиращите млади хора. Защо на премиера отговарят Румен Радев, Мая Манолова, Христо Иванов, Слави Трифонов и Арман Бабикян? Видимо не те са протестиращите млади. Аз съм по-млад от тях, но не съм протестиращ. Затова уточнявам, а не отговарям.

2. Настоящият парламент ще обсъди проект за конституционни реформа, защото такава е конституционната процедура. Той няма да приема конституционни промени. Това ще направи Великото народно събрание и то с 2/3 мнозинство. За да ме разбере и Румен Радев ще кажа, че Великото народно събрание ще бъде току що избрано от българския народ и ще носи цялата легитимност на този избор.

3. Предложението на Борисов цели да превърне дефекта в ефект. Ако изборите са за обикновено народно събрание политическата криза и разделението в обществото ще се задълбочи. За сметка на това Великото народно събрание изисква приемане на конституционни промени с 2/3 мнозинство. Това означава широко съгласие и диалог между основните политически сили. В този смисъл, Борисов се опитва да замени конфликта с диалог. Лично аз не виждам нищо лошо в това.

4. Предложението на Борисов е възможност най-вече за Демократична България да осъществи своите дългогодишни конституционни намерения. Вместо да се възползва от тази възможност тази формация предпочита да работи за служебен кабинет на Румен Радев.

5. Ако идеята за свикване на Велико народно събрание не се осъществи, но въпреки това в следващия парламент бъдат внесени предложения за конституционни промени, те почти сигурно няма да минат без подкрепата на ГЕРБ.

6. Твърдя, че следващият парламент няма да свика избори за Велико народно събрание, защото възможността изобщо да не излъчи правителство е твърде голяма. Какво ще направи по-следващият парламент може би знаят господата Иванов, Трифонов и Радев. Лично аз не знам, но съм сигурен, че малките партии ще са последните, които ще желаят да участват три пъти на предсрочни избори.

7. И накрая - днес се разбра, че Румен Радев няма да внесе предложения за конституционни промени в този парламент, но е и против свикване на Велико народно събрание. Припомням, че през 2021 година изтича неговият мандат, а до момента изобщо не сме наясно каква е посоката на евентуалните му конституционни инициативи. Предполагам, че догодина Стратегическият му съвет ще направи още един сайт и с това ще се изчерпи политическото действие на президента.

8. ГЕРБ ще задвижи процедурата за промени в конституцията, но от всички останали ще зависи дали тя ще приключи с успех. В този дебат ще се види кой е готов да поеме тежката отговорност за дълбока реформа в правосъдието и кой е готов единствено да говори по темата.  


Коментари (9)

В конституцията е записано, че имат право само депутати и президента да предлагат конституционни реформи. Така, че премиерът потъпка конституцията, както опозори парламента и неговия председател. Няма нито морално, нито юридическо право да прави промени. Вбесен е от рейтинга си, както и, че не може да довърши руските проекти.
16.08.2020 21:31 / Отговор
БЪЛГАРИЯ НЯМА ПРЕЗИДЕНТ! ИМА ЕДИН МЪРЗЕЛИВ ВОЕНЕН ПЕНСИОНЕР РУМЕН РАДЕВ, НА КОЙТО БЪЛГАРИТЕ НЯМАТ ДОВЕРИЕ И КОЙТО ЩЕ СВЪРШИ КАТО ЛУКАШЕНКО В БЕЛАРУС
СЛЕДЕТЕ СЪБИТИЯТА!
16.08.2020 21:57
Ама разбира се! Това са тъпите и зловредни манипулации на Президента! Министър председателят каза, че по инициатива на ГЕРБ 121 депутати ще внесат предложение и никаква Конституция не е потъпквал. Той лично няма и няма как да внася никакви промени.
16.08.2020 22:07
Анастас #БъдетеПолитическиГрамотни

#НеБъдетеБуратиноДългоносий
#НеБъдетеКостовашкиЗлобниПомияри
#НеБъдетеГлистиКатоМазолГлишев

ДеБъйците и Костовашките Дръгалефци се осраха звучно ...
Доказаха, че са на страната на
Руските Пучисти и Мутрите на Божков и Маджо.
За Мутрата Радев, Мазолова, Румен Петков,
Божков TV, ПроКОНПИев, Сашо Дончев, Мутафчийски ...
да споменавам ли ??!!?

(обобщително безкомпромисно)
17.08.2020 09:27
До конституционалиста Бог те е потъпкал и не ти е дал мозък,освен този малкия за равновесието!
17.08.2020 09:40
нина Говорите глупости !Няма да Ви обяснявам защо, сам си направете справката.
17.08.2020 17:19
Тома Тъпи ли сте или олигофрени, че не разбирате, че народът ви няма доверие. Толкова слаб парламент никога не сме имали. Само лобистки закони за вашите фирми, много лошо написани закони. Неотдавна ми се наложи да ползвам Закона за етажната собственост, ама това си беше потрес на юридическата глупост, пък да не говорим за структурата му.Ходете си, и дайте път на кадърните хора.
16.08.2020 21:38 / Отговор
ДАЙТЕ ПЪТ НА МЪРЗЕЛИВИТЕ: 1.ГЕНЕРАЛИ ОТ ЧЕРВЕНАТА ДС
2.ОТРОВЕНИ ТРИМА ДЕБИЛИ
3.ОЛИГАРСИ-УБИЙЦИ-В.БОЖКОВ,БОБОКОВИ,СТАЙКОВИ,БАНЕВИ,
4.ДЕЦА И ВНУЦИ НА ЧЕРВЕНИТЕ КРЕДИТНИ МИЛИОНЕРИ, КОИТО ИЗХАРЧИХА ЗАГРАБЕНОТО И СЕГА ИСКАТ ПАК ДА ОБЕРАТ РАБОТЕЩИТЕ БЪЛГАРИ
16.08.2020 22:06
Гражданин Не мога да предположа какво ще стане с ВНС,но междувременно ако се съберат 160 гласа започнете първо дебатите за премахването на Фигуранта -разединител.Гаранция ,че още на следващия час ще бъде мирно и тихо.Толкова зъл, отмъстителен,властолюбив и същевременно професионално ограничен злодей надали може да се роди 1 на 1000000.Може би ще бъде прецедент.
18.08.2020 10:29 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още