Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мултимедия
  3. „Уаби-Саби – Идеалното несъвършенство” в Галерия „Финес“ (СНИМКИ)

Мултимедия

„Уаби-Саби – Идеалното несъвършенство” в Галерия „Финес“ (СНИМКИ)

Експозицията включва над 40 творби в техника кири-е, а специален гост от Япония е Сенсей Маяно Онодера

Галерия „Финес” открива новия си сезон с изложбата „Уаби-Саби - Идеалното несъвършенство”. Вече за трета поредна година галерията представя различни аспекти на необятното традиционно японско изкуство: кири-е техника, направа на традиционни японски ветрила, кимона, топки „Темари” и др.

„Уаби-Саби” или Идеалното несъвършенство е дълбоко вкоренено в традициите на японския начин на живот, и води началото си от древността – от първите чайни церемонии, минавайки през вековете като отражение на разбирането, че животът е това, което ни се случва всеки ден и ние го приемаме такъв, какъвто е, с всичките му моменти, като изключително лично изживяване.

„В Япония още от дълбока древност се обръща много голямо внимание на художествената, на красивата страна на живота. Както знаете страната на изгряващото слънце е остров, който е разтрисан от ежедневни земетресения, брулен от тайфуни, там през лятото влажността на въздуха стига 100% при 30 градуса температура, все едно плуваш в този въздух, а не ходиш. Искайки да намерят начин да хармонизират това, което се случва със собствения им живот, японците са създали и това понятие „Уаби–Саби“, което е наистина перфектното несъвършенство, идеалното несъвършено, защото нашият живот никога не може да бъде идеален, така както ние си го мечтаем. Можем да работим в посока мечтите ни да се сбъднат, но това не е даденост“, разказва Рина Пападополу – дългогодишен директор и основател на Асоциация „Кири-е“ Интернешънъл България.

„Японският стил на живот има семпла нотка – да не е претрупано, да е хармонизирано всичко. Ако погледнете японските градини – да, има тук-таме листа, но те са оставени нарочно, защото това е природата. И точно това е „Уаби-Саби“ - на една окосена зелена поляна, отнякъде е долетяло едно листенце и е кацнало точно по средата. Това е природата – малкото несъвършенство в ежедневието“, споделя още Рина Пападополу.

Специален гост от Япония е Сенсей Маяно Онодера – дългогодишен член на ръководството на The Japan Senga Association, организация, създадена през 1984 г. с цел продължаване на традициите на Кири-е. Със Сенга се занимава от над 30 години, живяла е в Лос Анджелис и Ню Йорк, Магистър по специалността „Дизайн» от Long Island University .

От 2005 година е директор на Организацията Senga Art & Space. През последните няколко години работи заедно с майстори на ръчно изработена хартия в Япония, съчетавайки изкуството с технологиите, с цел създаване на нов стил и развитие на древното изкуство. Нейната мисия е да преподава и разпространява Сенга извън страната си, давайки възможност на широката публика да се запознае и с тази страна на японските изкуства. Нейните Сенга картини са прекрасни мозайки, в които дребните елементи се съединяват хармонично в цялост.

Утре Сенсей Маяно Онодера ще проведе в галерия „Финес” два уъркшопа, в които ще покаже на любителите на японското изкуство техниките за направа на „Кири-е” картини и „Сенга” картини.

Целта на Сенсей е да популяризира японската ръчно изработена хартия по света. За уъркшопите тя е приготвила цветни хартии, правени и багрени от нея самата.

„По време на уъркшопите тя ще даде хартиите на участниците и ще ги помоли да нарисуват нещо тяхно и след това да го изрежат вътре в тези форми, които тя е приготвила – на коте, на риба, на птица. Тя ще им покаже как се прави, разбира се, и това ще бъде изключително и само тяхно произведение. Освен това ние сме приготвили летни ветрила, за да залепим върху тях техните произведения“, разкрива Рина Пападополу.

„Изненада ме това, че учениците на Рина са по-заинтригувани от древното японско изкуство отколкото нашите ученици в Япония“, споделя от своя страна Сенсей.

Експозицията, която галерия „Финес“ представя включва над 40 творби в техника Кири-е, включително и Сенга картини, традиционни японски кимона и ветрила. Тя може да бъде видяна до 22 септември в галерия „Финес“ на ул. Христо Белчев №17 в София.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още