Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мултимедия
  3. „Места за срещи“ – изложба живопис на Андрей Даниел

Мултимедия

„Места за срещи“ – изложба живопис на Андрей Даниел

Изложбата, вдъхновена от Париж, може да бъде видяна до 1 декември в Арт галерия Нюанс

До 1 декември в галерия Нюанс почитателите на изкуството могат да разгледат „Места за срещи“ – новата изложба на Андрей Даниел. Експозицията разкрива 14 непоказани живописни платна на художника, чрез които той ни отвежда в имагинерни и конкретни пространства.

„Места за срещи“„Места за срещи“

Идеите за създаването на тези сюжети се зараждат през последното пребиваване на Андрей Даниел в Сите Дез Ар през 2017 г. Това далеч не е първото му посещение в Париж. Този път обаче художникът вижда там нещо ново, което го провокира и вдъхновява: целият Париж, сякаш нарочно е осеян с места за срещи. Някои от тях са злободневни, други са специални и дългоочаквани. Има и такива, които са абстрактни, но същевременно са съвсем реални – тези между творци и техните предци. Tе правят възможно преминаването между епохите в историята на изкуството, което е безценно, а във вечния град това е и неизбежно.

„Места за срещи“„Места за срещи“

„Разбира се, заглавието на тази изложба е пак опит за метафора. Защото тези срещи са въображаеми, в някакви други, някои ги наричат „духовни“ пространства. Места, в които опредметените фантазии са реалности, открити и напипани от наши предтечи и съществуващи за нас, като истинските дървета, треви или планини. Пространства, в които реалностите са въплътени ценности, към които непреодолимо сме привлечени. Там можем да се срещнем с мъдри и гениални хора, с техния огромен талант да превръщат предметите в скъпоценности, там можем да се срещнем дори със себе си. Добре е да пътешестваме до тези места, които разширяват все по-стесняващия се свят и даже му придават някакъв смисъл“, споделя Андрей Даниел за своето вдъхновение.

„Места за срещи“„Места за срещи“

*Андрей Даниел е роден през 1952 г. в Русе. Завършва живопис при проф. Добри Добрев в Националната художествена академия. Там става доцент, а след това и професор в специалността. През годините е декан на факултета, ръководител на катедра „Живопис“, а в момента е председател на НС на НХА и член-кореспондент на БАН.

Той има над 150 участия в представителни изложби на българско изкуство в страната и чужбина и над 40 публикации. Голяма част от работите му са живопис, но има и стенописи, сценографии и графики. През 2011 г. издателство „Захари Стоянов“ публикува книгата му „Неща, места и хора“.

„Места за срещи“„Места за срещи“

Галерия „Нюанс“ се намира в столицата на улица ул. Иван Денкоглу No 42.

По текста работи: Андреа Драганова  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още