Вкусът на сръбското лято – истинско месо, свежа салата и добри приятели
Под шарена сянка в уютна градина сред драгалевската прохлада, се е сгушило едно от най-добрите заведения на София – сръбският ресторант „КОТИЛОТО“.
Двама мъже стоят зад чудното кътче в центъра на Драгалевци – българинът Йонко Георгиев и известният сръбски майстор-готвач Далибор Маринкович – Даци. Двамата добри приятели са успели да пресъздадат автентична Сърбия – и то само на няколко минути път с кола от центъра на София.
Всяка година, с вдигането на градусите, типичните зимни разядки и туршии отстъпват място на свежите салати. А Даци и колегите му развихрят черпаци и въображение и създават нови рецепти, подходящи за летните горещини.
Как се прави ново меню два пъти всяка година – зиме и лете? С много желание, малко експерименти и добър отбор от готвачи!
„Работата в кухнята е работа в екип. За създаването на всяко ново меню участие взимат всички в кухнята. Всеки дава идеи. Консултираме се, пробваме различни варианти и ако нещо не ни хареса, го правим по друг начин. Всеки дава от себе си. Най-голямото ни желание е всяко ново нещо да се хареса на нашите клиенти. И все пак най-важната подправка е любовта към готвенето!“, издава тайната на екипната работа главният готвач.
Новите предложения са едно на ръка, скарата обаче не се обсъжда – тя е тук постоянно. Сръбска, ароматна и автентична.
Двамата собственици категорично спазват обещанието дадено на табелата над входа и в „КОТИЛОТО“ сръбски си значи точно това – донесено на Сърбия. Най-добрите меса и класически млечни продукти се внасят директно от западната ни съседка. От там идват и ароматните плодови ракии. Пресните зеленчуци пък са основно местни – биологично произведени и винаги изключително пресни.
А новият асортимент за лятото е наистина впечатляващ!
Четири нови салати изненадват гостите, включително и прелюбопитна лятна версия на кьопоолуто, забъркана с пресен домат и овче сирене.
Фаворит на главния готвач обаче е Слънчевата салата с хрупкава маруля, чушки, репички, гъби и… Да не ви издаваме всъщност цялата рецепта.
Жестоко ще съжалявате ако не пробвате Чобаницата – пресни родопски картофи, изпържени до златисто, хрупкави, топли и ухаещи на пушен червен пипер.
От смесването на традиционното с експерименталното, това лято са се родили и няколко нови основни ястия.
„Има няколко специалитета, които сме подготвили това лято. Единият е свински дроб руло в бекон с лук печен на скара. Страхотно нещо, ароматно и вкусно се получава, защото дробът вътре е нарязан на малко по-дебели парчета и става леко алангле. Беконът от външната страна, който се запича на скара, има невероятен вкус. Друг акцент в лятното меню е телешко бон филе със сос от трюфели. Правим и телешки език със същия сос. Освен това през този сезон предлагаме агнешки пържени черва и момици, които малко са позабравени от нашата кухня. Не във всеки ресторант може да поискате момици и да ви ги приготвят. Нашите клиенти имат шанса да опитат от тях. Този път сме решили да ги направим на тиган. Да ги задушим с лук, с гъбки, с чесънче. Така както едно време нашите майки и баби са ги приготвяли. Ето такава кухня искаме да предлагаме!“, заявява Даци.
Летните десерти също не са като зимните – те са млечни, леки и освежаващи. Като домашното цедено биволско мляко с ароматно сладко от родопски диви ягоди например.
И ако си мислите, че колкото и да е вкусна, сръбската кухня няма да се впише в лятната ви диета, значи сте в дълбока заблуда. Нито първокачествените червени меса, нито пресните салати могат да навредят на талията!
Категоричен фен на „сръбската диета“ на „Котилото“ е и един от най-добрите фитнес инструктори в България – Бранимир Кенанов.
Многократният републикански шампион по каяк, треньор по спортно гребане и инструктор, заминаващ се с bodybuilding, функционални и силови тренировки, срещаме в лятната градина.
„Сръбският ресторант „Котилото“ е любимият ми ресторант. Храната винаги е на ниво. Продуктите са изключително пресни. Силно го препоръчвам!“, заявява Кенанов и се впуска в разказ за предпочитания от него хранителен режим, включващ много протеини и зеленчуци.
Ресторант „КОТИЛОТО“ се намира в непосредствена близост до центъра на Драгалевци, на адрес: „ул. Крайречна“ № 26 и ви очаква.
FaceBook Twitter Pinterest https://tribune.bg/bg/multimediq/vkusat-na-srabskoto-lyato--istinsko-meso-svezha-salata-i-dobri-priyateli/
Коментари (2)
14.06.2019 13:51 / Отговор
14.06.2019 14:01 / Отговор
Добави коментар