Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. 17 хиляди медицински сестри липсват на здравната система в България

Общество

17 хиляди медицински сестри липсват на здравната система в България

17 хиляди медицински сестри липсват на здравната система в България - Tribune.bg
Снимка:

Най-сериозният недостиг сред медицинските специалисти е липсата на 17 хиляди медицински сестри. Това каза пред журналисти в Министерски съвет (МС) Ралица Симеонова-Ганева, член на Съвета за икономически анализи към Министерския съвет, която представи данни от изследване, извършено от Съвета.

Няма област в страната, в която медицинските сестри да са достатъчни, като само в София са необходими още над 2500, а в Пловдив – над 1400, допълни тя.

Ако се вземе препоръчителното съотношението две медицински сестри към един лекар, за да се осигури качествена медицинска услуга, в София ще са нужни над 8 хиляди медицински сестри, допълни Ганева. 

Тя подчерта, че най-сериозният дефицит е този от общопрактикуващи лекари, като посочи, че има недостиг на над 1000 общопрактикуващи лекари. Вторият проблем е недостигът на психиатри.

Има и дефицит на акушерки на национално ниво. „Имаме нужда от 2000 акушерки, за да подобрим ситуацията", добави доц. Ганева и допълни, че има и дефицит на медицински сестри на национално ниво.

Освен това има и дисбаланс в разпределението на медицински специалисти по области. Между 1/3 и 1/5 от специалистите са в област София (столица). След столицата, най-много медицински специалисти има в градовете Пловдив, Плевен, Варна и Стара Загора. Най-голям е дефицитът на лекари в Благоевград, Кърджали и Хасково.

В 12 области има недостиг на стоматолози. Недостигът при акушер-гинеколозите е наблюдаван в 13 области, а 9 области изпитват недостиг на педиатри.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети