Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Адвокатът Мария Шаркова: Не може в крачка да побългаряваме изискванията за зелен сертификат

Общество

Адвокатът Мария Шаркова: Не може в крачка да побългаряваме изискванията за зелен сертификат

Адвокатът Мария Шаркова: Не може в крачка да побългаряваме изискванията за зелен сертификат - Tribune.bg
Снимка:

Министерство на здравеопазването не спази собствения си план за пандемията, допълни още тя

„За заповедите във връзка с пандемията на МЗ в началото можеше и да има извинение, че не са били съвсем ясни и точни какво може и какво не може да се прави. Сега обаче, година и половина след началото на Covid кризата  това не бива да се случва. А  те продължават да бъдат хаотични и неясни“, коментира пред БНР Мария Шаркова, адвокат по медицинско право, адекватността на мерките и компромисите със зелените сертификати.

„Това касае и казуса, че с новата заповед вече сертификат се получава след 15 дни. Като цяло Министерство на здравеопазването месеци по-рано трябваше да подготви хората за навлизането задължително зелените сертификати. А не сега да побългаряваме този сертификат и да предвиждаме различни изключения, които не почиват на базата на науката и да одобряваме хора с една доза, да получават зелен сертификат. Защото в епидемиологията се работи чрез оценка на риска. В останалите държави този риск е оценен.“, обясни юриста.

„Всичко това се случва на базата на това, че Министерство на здравеопазването първо не спазва собствения си план за пандемията. Имаше и дълъг период на бездействие.“, категорична е Шаркова и допълни:

„А предприемането на своевременни и адекватни противоепидемични мерки не е въпрос на оперативна самостоятелност на този орган. А е въпрос на задължение да се създаде такава организация в държавата и на здравната система, която да не позволи да се стигне до изчерпване на ресурсите и до ограничаване на медицинската помощ и правото на пациента да получи правилна медицинска помощ", поясни още адвокатът по медицинско право Мария Шаркова.

„Защо МЗ не спазва част от задълженията си, защото в една такава ситуация, има решения на Европейския съд за правата на човека, основани на член 2 от Конвенцията, по който държави са осъдени за неизпълнение на позитивното си задължение да осигурят такава организация на медицинската помощ, особено на спешната, че да не стига до отказ от предоставяне на медицинска помощ или за несвоевременна медицинска помощ.“, завърши тя.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети
Одобрявате ли острия тон на Румен Радев към представителите на ПП/ДБ във връзка със скандалния запис и втория мандат?
Покажи резултати Скрий резултати