Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Агенция по лекарствата: 11 антигенни теста за COVID могат да се прилагат в училищата

Общество

Агенция по лекарствата: 11 антигенни теста за COVID могат да се прилагат в училищата

Агенция по лекарствата: 11 антигенни теста за COVID могат да се прилагат в училищата - Tribune.bg
Снимка:

Тестване може да се прави само, ако обхваща 90% от учениците и техните родители са дали съгласие

Единадесет антигенни теста за диагностициране на COVID-19, налични на пазара в България, могат да се прилагат в училище от самите деца или от медицинските специалисти там. Това съобщават от просветното ведомство, след като са получили списък от Изпълнителната агенцията по лекарствата.

Шест от тестовете са за самотестуване от назофарингеален (носен) или орофарингеален (гърлен) секрет. Пет от тестовете от слюнка за професионална употреба (от медицински специалист) и за самотестуване. Към всеки от видовете в комплекта за взимане на проби има листовка за употреба, преведена на български език.

Целта на създаването на списък с подходящи тестове е, за да улесни, от една страна, образователните институции при организиране на тестването на ученици, а от друга – родителите при вземането на решение за тестването на техните деца и избора на конкретен вид тест.

Още днес списъкът ще бъде предоставен на директорите на училищата. Тестове в образователните институции може да се извършва само, ако обхваща 90% от учениците и техните родители са съгласни. Директорите могат да поискат избрания вид тестове от регионалните здравни инспекции. Ако РЗИ не разполага с тях, при наличие на финансови средства училищата могат да ги закупят сами.

Преди ден стана ясно, че всички държавни и общински образователни институции ще получат допълнителни средства към бюджетите си за тази година. Те ще покриват увеличените разходи за спазване на противоепидемичните мерки и заради по-високите цени на тока, парното, водата и др.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети