Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Агенцията по вписванията: Руската църква е собственост на посолството на Русия

Общество

Агенцията по вписванията: Руската църква е собственост на посолството на Русия

Агенцията по вписванията: Руската църква е собственост на посолството на Русия - Tribune.bg
Снимка:

Агенцията по вписванията потвърди пред БНТ за нотариалния акт на Руската църква в София. 

"След извършена проверка в информационната система и хартиените масиви, в Служба вписвания гр. София, се установи, че в книга: Обстоятелствени проверки, Том 13, Акт № 47, Дело 2557/1997 г. от 23.07.1997 г. е вписан нотариален акт за собственост върху недвижим имот, придобит по дарение на земята, строителство на църквата и правоприемство от руското царско дипломатическо агентство на Посолството на Руската федерация.

Видно от съдържанието посоченият нотариален акт е съставен от Иван Дахтеров – нотариус при Софийски Районен Съд на основание приложените към молбата на Посланика на Посолството на Руската Федерация в България писмени доказателства и с който акт е признат за собственик Посолството на Руската Федерация на основание дарение на земята, строителство на Църквата „Св. Николай Чудотворец и правоприемство от Руското Царско Дипломатическо агентство", пише в становището на Агенцията по вписванията, изпратено до БНТ.

Припомняме, вчера стана ясно, че патриарх Неофит е назначил свещеници от София, които ще поемат обгрижването на Руската църква, като извършват обичайните богослужения. От митрополията посочиха изрично, че действието следва да бъде разбирано само в неговия духовен аспект и с грижа за гражданите и че с него не се засягат вещни или други права на когото и да било, каквито са им гарантирани от светските закони.

Руската държавна агенция ТАСС съобщи, че посолството на Русия в България е официален собственик на храма и разполага със съответния нотариален акт. В социалните мрежи се разпространи и снимка на въпросния нотариален акт със заличени част от данните, който е за прехвърляне на собствеността на храма на Руската федерация на база дарение.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати