Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Патриарх Неофит връща богослуженията в Руската църква. Лично назначи свещеници

Общество

Патриарх Неофит връща богослуженията в Руската църква. Лично назначи свещеници

Патриарх Неофит връща богослуженията в Руската църква. Лично назначи свещеници - Tribune.bg
Снимка:

Негово Светейшество очаква съдействие от посолството на Руската федерация в София за отварянето на храма

След казуса с изгонването на руските свещеници и затварянето на Руската църква в центъра на София, българският патриарх Неофит нареди отваряне на храма и връщане на богослуженията в него. Това се съобщава на сайта на Софийската света митрополия. 

„Със своя заповед от днес, 25.09.2023 г., Негово Светейшество Българският Патриарх Неофит, в упражняване на правомощията си на Софийски митрополит, в чиято епархия се намира храм „Св Николай Мирликийски”, лично назначи свещеници от София, които ще поемат обгрижването на храма, като извършват обичайните богослужения“, се казва в съобщението.

От митрополията гарантират, че никаква част от имуществото на църквата няма да бъде погубена или увредена.

„Както и досега вярващите ще могат да се поклонят пред мощите на свети Серафим Софийски и да измолват неговата благодатна помощ и подкрепа.

Действието на Негово Светейшество е продиктувано от грижа за вярващите, запазване на добрия ред в Църквата и следва да бъде разбирано само в неговия духовен аспект. С него не се засягат вещни или други права на когото и да било, каквито са им гарантирани от светските закони.

Всякакви други въпроси от светски юридически и административен характер, имащи отношение към казуса, ще бъдат обсъдени на редовното заседание на Светия Синод на Българската Православна Църква – Българска Патриаршия“, пише още в съобщението на сайта на митрополията.

Негово Светейшество Българският Патриарх Неофит е информирал за предприетите действия със свое нарочно писмо Патриарха на Москва и цяла Русия Кирил.

„Негово Светейшество очаква съдействие от посолството на Руската федерация в София за отварянето на храма и продължаването на неговия благодатен живот, който играе важна роля за духовното въздигане на православните християни.

Преди да поемат своите задължения, духовниците бяха приети от Негово Светейшество в сградата на Софийска света митрополия, който ги благослови и им даде своето първосветителско наставление в носенето на предстоящите отговорности“, се казва още в съобщението. 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети
АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати