Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. „Автомагистрали“ опровергаха Асен Василев: Сметката в БНБ за изграждането на АМ „Хемус“ е на името на МРРБ

Общество

„Автомагистрали“ опровергаха Асен Василев: Сметката в БНБ за изграждането на АМ „Хемус“ е на името на МРРБ

Снимка:

Нарочната сметка в БНБ, чрез която средствата за изграждането на АМ „Хемус“ са гарантирани, не е на името на дружеството и то не може да разполага директно със средствата в нея. Сметката е на името на МРРБ. Това заявяват от „Автомагистрали“ ЕАД във връзка с направено изказване на служебния министър на финансите Асен Василев.

„Автомагистрали“ ЕАД припомнят 5-те етапа, по които дружеството получава пари от Възложителя (Агенция „Пътна инфраструктура") по договорите „ин хаус“:

Етап 1 – Изготвяне на сертификат, съгласуван със строителния надзор на обекта с приложени измервателни протоколи

Етап 2 – След съгласуването на сертификатите със строителния надзор, същите се съгласуват с проектанта, окомплектоват се и се представят на Възложителя (АПИ)

Етап 3 – На база проверени и одобрени сертификати от Възложителя (АПИ), „Автомагистрали“ ЕАД издава фактура, която заедно с одобрения сертификат АПИ предоставя на МРРБ за процедиране на плащане

Етап 4 – От всеки сертификат се приспада пропорционално получения аванс

Етап 5 – Окончателното плащане в размер на 10% се изплаща след въвеждане на обекта в експлоатация (получаване на Акт Образец №16)

А в отговор на това, че дружеството е разплатило близо 70% от дейностите, а са извършени едва 15-16%, от „Автомагистрали“ ЕАД припомнят, че близо 80 000 000 лева е реализираната към този момент икономия от фиксирането на цените на материалите за участъци 4, 5 и 6 на АМ „Хемус“ към стойностите им в периода на плащане на авансите.

Това мениджърско решение на ръководството на „Автомагистрали“ ЕАД гарантира следното:

• Финансово обезпечаване на изпълнението на автомагистрала „Хемус“ със замразяване на единичните цени, което води до независимост от инфлацията в държавен и световен мащаб.

• С платените аванси, цените за „Автомагистрали“ ЕАД са фиксирани към доставчиците и не подлежат на индексация;

• Производство на количества основни материали, което е задължително предвид огромните обеми за обезпечаване на изпълнението на участъците в срок и гарантира ритмичните им доставки;

• Магистралата минава по изцяло ново трасе, което води до акумулиране на значителни първоначални разходи по организация, мобилизация, изграждане на приобектови селища и сериозна мрежа от временни пътища;

• Изграждане на производствени полигони, площадки, асфалтови бази, бетонови възли и др.

Отчуждаването на терени за изграждане на трасетата са в компетенциите на администрацията на МРРБ и АПИ. Разрешенията за строеж се издават от министъра на регионалното развитие и благоустройството, заявяват от „Автомагистрали“ ЕАД.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още