Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. АЯР: Няма изменение на радиационния фон у нас

Общество

АЯР: Няма изменение на радиационния фон у нас

АЯР: Няма изменение на радиационния фон у нас - Tribune.bg
Снимка:

От агенцията са категорични, че не е необходимо да се приема йод

Няма изменение в радиационната обстановка в България. Такова няма и на територията на Украйна след пожара в АЕЦ „Запорожие“. Няма засегнати сгради на реакторните обстановки. Системите за безопасност работят и са в готовност. Това заяви председателят на Агенцията за ядрено регулиране Цанко Бачийски.

„Ние също сме притеснени от това, което се случва, но категорично заявявам, че следим ситуацията и няма никакво основание за безпокойство сред нашите граждани. Радиационната обстановка в България е нормална. От началото на военните действия не се наблюдава никакво изменение на гама тона у нас“, добави още той.

Той представи и данни на блоковете в най-голямата АЕЦ в Украйна.

„Блок 1 е спрян за планов ремонт още преди военните действия. 2 и 3блок – са спрени в резултат на среднощната атака и се охлаждат. Това е рутинна процедура. 4 блок – продължава да работи, но на понижена мощност. 5 и 6 са разхладени.“, обясни той като се позова на информация изпратена от държавната инспекция за радиационно регулиране на Украйна.

Бачийски подчерта още веднъж, че гама фонът у нас е в норма и категорично заяви, че не е необходимо населението да приема йодни таблетки.

„Ако има нужда ще бъдете предупредени навреме, чрез системите за ранно информиране“, обясни той.

Председателят на Агенцията за ядрено регулиране припомни съобщенията и призивите на МААЕ, че не трябва да се атакуват ядрени обекти, което е в разрез с международните норми и право. Международната общност призовава за прекратяване на огъня, допълни той.

  


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати