Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Официално: Запорожската АЕЦ е под контрол на руската армия, няма радиация след пожара

Свят

Официално: Запорожската АЕЦ е под контрол на руската армия, няма радиация след пожара

Официално: Запорожската АЕЦ е под контрол на руската армия, няма радиация след пожара - Tribune.bg
Снимка:

Руските въоръжени сили са окупирали площадката на Запорожската атомна електроцентрала, съобщиха от военната и гражданската администрация на региона, позовавайки се на украинската държавна инспекция за ядрено регулиране, съобщава Ройтерс.

Персоналът на съоръжението остава на работните си места и осигурява безпрепятственото му функциониране, се казва още в изявлението на украинските местни власти.

Тази нощ в сградата на учебно-тренировъчен комплекс в близост до атомната електроцентрала избухна пожар. Според официалната информация няма жертви или пострадали в резултат на инцидента, а радиационният фон на мястото на инцидента е нормален.

Международната агенция по атомна енергия (МААЕ) заяви, че няма повишена радиация в района на АЕЦ „Запорожие“ след пожара. От съображения за сигурност е бил изключен един от атомните реактори, но централата продължава да функционира нормално и няма промяна в радиационния фон, увери генералният директор на МААЕ Рафаел Роси. Той допълни, че агенцията е поставила в готовност екипа си за кризисни ситуации.

Украинският енергиен министър Херман Халушченко призова НАТО и страните с ядрени оръжия да направят професионална оценка и да се намесят, за да спрат обстрела над АЕЦ „Запорожие“. В разговор с американската си колега Дженифър Гренхолм Халушченко е призовал за затваряне на въздушното пространство над Украйна. Американката потвърди за разговора и посочи, че руските военни действия близо до централата са много опасни и трябва да спрат, съобщава БТА.

Украинската Служба за извънредни ситуации съобщи по-рано, че в резултат на руския обстрел е възникнал пожар на територията на Запорожката АЕЦ в учебно-тренировъчния корпус, който в 6:20 часа местно време е бил потушен. Изключен е бил Трети енергоблок.

От пожарните сили на Украйна твърдят, че са били възпрепятствани да стигнат до мястото на огъня от страна на руските части. Били са допуснати в 05:20 ч. местно време и са успели да се справят с огъня в рамките на около час.

Новината за огъня изправи на нокти цяла Европа, а украинският президент Володимир Зеленски обвини Кремъл, че прибягва до „ядрен терор“ и иска да „повтори“ ужаса Чернобил.

„Нито една държава, освен Русия, не е стреляла по ядрени енергоблокове. Това се случва за първи път в нашата история и в историята на човечеството. Терористичната държава сега прибягна до ядрен терор“, заяви Зеленски във видеопослание.

През нощта е имало и разговор Зеленски – Джо Байдън за ситуацията с АЕЦ-а.

Припомняме, че преди ден Зеленски поиска от Владимир Путин разговори на четири очи, като заяви, че това е единственият начин да се сложи край на войната. А след втория кръг от преговори между  представители на Киев и Москва беше постигнато споразумение за  хуманитарни коридори за евакуация на цивилни граждани и временно прекратяване на огъня. Информацията след разговорите им беше оценена като положителен ход от международната общност.

На този фон продължават тежките боеве на много места в Украйна. През изминалата нощ имаше затишие в най-големите градове Киев и Харков, но в Мариупол положението е критично. Повече от два дни там няма ток и отопление. Градът е обграден и по улиците се водят боеве, казват от местната управа. Съобщава се за интензивен обстрел.

Киев остава под контрола на правителството. Според данни на украинските власти конвоят с руски военни и техника е блокиран на около 30 км от столицата, съобщава БНР.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати