Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. БАБХ ще вземе нови проби на съмнителни сирена, няма мерки или глоби

Общество

БАБХ ще вземе нови проби на съмнителни сирена, няма мерки или глоби

БАБХ ще вземе нови проби на съмнителни сирена, няма мерки или глоби - Tribune.bg
Снимка:

След изследване на сдружение „За достъпна и качествена храна“, което установи, че обявени за овчи и биволски сирене съдържат над 50% краве мляко, а марка биволско сирене не съдържа нито грам биволско мляко, представителите на Българската агенция по безопасност на храните се срещнаха с председателя на сдружението.

След изследване: 1 от 5 овчи сирена са направени само от овче мляко, останалите са смес

Директорът на Агенцията по храните д-р Светлозар Патарински акцентира, че не е възможно резултатите от проучването, направено от сдружението, да бъдат отправна точка за предприемане на мерки от страна на компетентния орган срещу производителите на млечните продукти, показали отклонения.

Стряскащо: Само един от 10 тествани овчи сирена и кашкавали са приготвени от овче мляко

„Причина за това е използваният метод за лабораторен анализ, който е акредитиран, но не съответства на приетия в целия ЕС, чрез Регламент за изпълнение 2018/150 по отношение на методите за анализ и оценка на качеството на млякото и млечните продукти. С цел удостоверяване верността на резултатите и предприемането на мерки, в случай на констатирани несъответствия, Агенцията по храните ще извърши ново пробовземане от същите партиди, от които установи количества, които да бъдат анализирани по заложения в законодателството метод“, обясни д-р Патарински.

„Българската агенция по безопасност храните е готова да съдейства с експертиза за спазването на националното законодателство и европейските регламенти при вземането на проби по инициатива на сдружението и определянето на точните методи за изследването им. Целта е да бъде осъществен цялостен контрол върху производството и най-вече да бъдат защитени интересите на потребителите“, заяви още д-р Патарински.

Д-р Галя Викьова, ресорен заместник изпълнителен директор на Агенцията по храните, разясни, че при извършвания официален контрол Агенцията по храните проверява не само безопасността, но и качеството на храните. Тя обаче подчерта, че само при стриктно спазване на правилата за осъществяване на контрола може да се предприемат мерки и да бъдат налагани санкции при констатиране на нередности.

На срещата беше обсъдена възможността за съвместни проверки в бъдеще. „Българската агенция по безопасност храните и сдружението работим в една посока – защитата на потребителите“, каза в заключение д-р Светлозар Патарински.

 


Последвайте ни в Google News

 

Етикети БАБХ, храна, мляко
Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати