Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Безплатно и анонимно тестване за хепатит С в София

Общество

Безплатно и анонимно тестване за хепатит С в София

С личен пример председателят на СОС Георги Георгиев даде старт на кампанията, която е под патронажа на кмета Йорданка Фандъкова

Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев даде старт на съвместна кампания „София – град без хепатит С“ на Столична община и „АбВи България“, под патронажа на кмета Йорданка Фандъкова.

Важността на скрининг програмата и добрите страни на ранното диагностициране на заболяването обясниха д-р Антон Койчев – председател на здравната комисия, управителят на Абви, Павел Колев и проф. Красимир Антонов, председател на Българското дружество по гастроентерология и главен координатор на Експертния съвет по гастроентерология към министъра на здравеопазването.

„Гражданите ще могат да се изследват за хепатит C безплатно и анонимно в девет столични общински лечебни заведения. За целта са осигурени 5500 теста. Целта е превенция от заболяването сред медицинския персонал и пациентите на общинските здравни заведения“, отбеляза Георгиев.

За сега това ще е възможно в Първа Многопрофилна болница за активно лечение (МБАЛ) – София „Св. Йоан Кръстител“, Втора МБАЛ – София ЕАД, Пета МБАЛ „София“, Първа акушеро-гинекологична болница „Света София“, Втора специализирана акушеро-гинекологична болница за активно лечение „Шейново“, 22 Диагностичен консултативен център (ДКЦ), 11 ДКЦ, 12 ДКЦ, 17 ДКЦ.

Д-р Антон Койчев, председател на Комисията по здравеопазване обясни, че изследването става чрез взимане на капилярна кръв. Резултатите от тестването излизат в рамките на един ден в направените лечебни заведения, които са част от кампанията за безплатно тестване.

„Всички граждани, които бъдат анонимно изследвани и се окажат положителни, с тяхно съгласие, ще бъдат насочени за лечение към специализираните центрове“, коментира проф. Красимир Антонов.

По думите му заболеваемостта от хепатит С в България варира между 0,9 % до 1,5 %.

Кампанията цели превенция на заболяването и включва:

1. Бързо, безплатно и анонимно тестване с Anti HCV тест с резултат в рамките на 1 ден в лабораториите на включените в програмата болничните заведения с пренасочване при положителен резултат към последващ PCR RNA тест и лечение.

2. Информационна кампания за последствията от заболяването, лечение му, ползите от профилактика и ранното му откриване.

3. Превръщане на „София – град без хепатит С“ в стратегическа и постоянно действаща програма от 2023 година, следваща целите на Национална програма за превенция и контрол на вирусните хепатити.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети