Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. БХК иска „разследване на незаконното насилие“ срещу палатките пред МОЧА

Общество

БХК иска „разследване на незаконното насилие“ срещу палатките пред МОЧА

БХК иска разследване на незаконното насилие срещу палатките пред МОЧА - Tribune.bg

Подобно насилие, насочено срещу хора от етнически малцинства, мигранти, ЛГБТИ общността, правозащитници, както и леви активисти, е добре документирано и известно на властите от години

Българският хелзинкски комитет/БХК/ остро осъжда нападението над демонстранти пред Паметника на Съветската армия от страна на лица, носещи отличителни символи на агитката на "Левски" и при което пострадаха най-малко двама души, пишат от организацията.

"Тази проява е поредната от серия изяви на футболното хулиганство в България и демонстрира антидемократична идеология. Подобно насилие, насочено срещу хора от етнически малцинства, мигранти, ЛГБТИ общността, правозащитници, както и леви активисти, е добре документирано и известно на властите от години. Решителни мерки срещу него обаче липсват", гласи част от позицията.

Полицията съобщи за четирима задържани, но до момента от прокуратурата няма оповестена информация за образувано наказателно производство.

"Несъмнено публичните критики и исканията за премахване на един отявлено тоталитарен символ, какъвто е Паметникът на Съветската армия, са напълно легитимни. Незаконното насилие над хора, участващи чрез мирно събиране в дебатите за съдбата на паметника обаче, е нетърпимо. Такова насилие осъществява състава на престъпление от общ характер и трябва да се разследва навременно и енергично", завършват от БХК.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати