Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. БХРА: Управляващите за пореден път неглижират туризма и залагат капани на бъдещото правителство

Общество

БХРА: Управляващите за пореден път неглижират туризма и залагат капани на бъдещото правителство

БХРА: Управляващите за пореден път неглижират туризма и залагат капани на бъдещото правителство - Tribune.bg
Снимка:

Управляващите за пореден път неглижират туризма и залагат капани на бъдещото правителство, вменявайки на Министерство на туризма несвойствените задължения на Агенцията по бежанците, вместо да предприемат мерки за решаване на проблемите в сектора и действия за развитие на един от основните дялове на икономиката, който допринася средно за 13 на сто от БВП. Това подчертават в своя позиция от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).

И допълват, че „в новия план за временна закрила, представен от вицепремиера Калина Константинова е заложено при бъдеща бежански вълна Министерство на туризма отново да изпълнява функциите на Агенцията по бежанците, като разработва и администрира хуманитарните програми и при необходимост да настанява бежанци с временна закрила във ведомствени и други почивни бази и хотели.“

„Щом управляващите са толкова доволни по свършената работа от Министерството на туризма относно приемане на бежанците, официално да прехвърлят Агенцията по бежанците, заедно с бюджета и служителите й към Министерство на туризма, за на не се отделя допълнителен капацитет, необходим за решаване на проблемите на туризма в несвойствени дейности“, подчертават от БХРА.

„Служителите в Министерство на туризма (МТ) се занимават с неприсъща за тях работа като счетоводители, координатори и контрольори на настанените във ведомствени бази на други институции и в местата за настаняване украински бежанци, вместо да решат сериозните проблеми в сектора“, допълват те.

Според БХРА при следващи подобни бежански кризи е редно МТ да изпрати до местата за настаняване точна и конкретна информация за това колко хора ще се настаняват, кога, колко и при какви условия ще се заплати за престоя им. А не както е сега, бежанците вече си заминаха, а условията по програмата все още се изчистват.

„С молба предложенията за настаняване да се изпращат директно в Агенцията по бежанците.  Сред което Агенцията може да влезе в националния регистър, да провери дали местата за настаняване са регистрирани там и да проследява чрез системите ЕСТИ и СУНИ настаняване, сметки, данни на бежанците и тн. Без да се прехвърля тази дейност на МТ. Информацията е публична и от Агенцията спокойно могат да си вършат работата, вместо да се прехвърлят тези задачи на Министерство на туризма и то да страда от липсата на административен потенциал, да забавя и блокира решаването на проблеми важни за сектора“, подчертават от БХРА.

„През последните 6 месеца Министерство на туризма се занимава именно с тази несвойствена роля, вместо да се опита да решава наболелите проблеми и да развива стари и нови туристически пазари. Хотелиерите бяха първите, които приютиха бежанците от Украйна, но държавата не изпълни обещанията, които даде макар и със закъснение и част от хотелиерите все още чакат да им бъде платено за настанените семейства с деца. И това в условията на драматичен ръст на цените на електроенергията за бизнеса, на горивата, липсата на кадри и ръста на заплатите в сектора“, твърдят от асоциацията.

Въпреки декларациите на представителите на всички политически сили преди изборите по време на срещи с БХРА, че туризмът ще е приоритет в управлението, това не се случи. От асоциацията подчертават още: „Не се изпълниха и поетите ангажименти за решаването на редица наболели проблеми в сектора като концесиите на плажовете, статута на националните курорти, проблема с кадрите и най-вече с тяхната сезоност, паркиране и сметоизвозване в курортите, координация в работата на отделните министерства по отношение на туристическата политика, отделяне на сериозен бюджет за реклама и неговото ефективно харчене, създаване на единна браншова организация, стимулиране на туроператорите за привличане на туристи чрез работеща схема от 35 евро, привличане и запазване на служителите в сектора и така нататък“.

„Категорично сме против системното неглижиране на проблемите на бранша и очакваме следващото правителство, независимо дали е редовен кабинет или служебен, да се заеме сериозно с решаване проблемите на сектора, вместо с други дейности, за които има ресорни институции със съответния бюджет и персонал“, категорични са от БХРА.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати