Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Бисер Петков: Социалните работници няма да ходят по домовете да крадат деца

Общество

Бисер Петков: Социалните работници няма да ходят по домовете да крадат деца

Снимка:

„Новите норми“ в социалните закони са действаща практика от 15 години

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков категорично възразява срещу преднамерените опити да се очернят социалните работници пред обществото, стана ясно на извънредна среща с медиите. Министърът призна, че системата за закрила на детето в България не е свършена и сигурно има случаи, в които преценката на социалните работници не е най-адекватната.

„Аз категорично ще възразя на опитите да се сатанизират социалните работници като хора, които ходят по домовете и крадат деца“, заяви министър Петков.

Той припомни, че ясно е заявено от министър-председателя, от него и от председателя на Агенцията за закрила на детето, че проектът за промени в системата няма да продължи в този си вид.

„В публичното пространство се изказват предположения, че нещата вече са докарани до положение на законови и подзаконови актове. За да се твърди това, трябва да се познава добре законодателството“, напомни социалният министър.

По думите му възпитаването на децата е отговорност преди всичко на техните родители, а държавата само подпомага този процес.

„Действащата нормативна база не се отклонява от това положение и по никакъв начин не дава права на социалните работници да се намесват в семейството, да отнемат деца и т.н.“, заяви Бисер Петков.

Той е категоричен, че направените досега промени в Закона за социалните услуги и Закона за закрила на детето подпомагат превенцията на изоставянето на деца и за тяхната реинтеграция в приемните семейства.

„Разписано е как да се реагира при риск от изоставяне в родилен дом, въведени са допълнителни задължения, а не са дадени права“, обясни министърът. Той допълни, че само за миналата година 441 деца у нас са изоставени в родилното. По думите му по-добре са разписани и действията на социалните за изоставени деца с увреждания.

„Това са промените в преходните и заключителните разпоредби на Закона за социалните услуги и те не дават повече права“, недоумява социалният министър.

Той коментира и твърденията, че със законовите промени 260 млн. лв. се насочват към неправителствените организации.

„Бенефициент на тези суми са българските общини, които са доставчик на тези услуги и в основната си част изпълняват тази дейност. Само 15.6% от всички социални услуги през 2019 г. са възложени на частни доставчици, които могат да бъдат и НПО-та“, констатира Бисер Петков.

Според него някои положения, които са вкарани в законите, са действащи норми от поне 15 години, като например, че лице, на което му стане известно, че дете се нуждае от закрила, е длъжно да уведоми Агенцията за социално подпомагане.

Моника Гаджанова  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема