Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Бизнесът и синдикатите на протест заради скъпия ток (СНИМКИ)

Общество

Бизнесът и синдикатите на протест заради скъпия ток (СНИМКИ)

Покачващата се цена на тока извади на протест пред Министерския съвет работодатели и синдикати. Причината- липсата на адекватни и навременни мерки срещу увеличената цена на електроенергията.

Те настояват за спешни мерки, с които държавата да компенсира бизнеса и потребителите от социалната сфера.

Протестът събира собственици на по-малки семейни фирми и по-големи предприятия, които плащат по 2- 3 пъти повече за ток на фона на цената през същия период за миналата година.

Демонстрацията блокира бул. „Цар Освободител” и бул. „Дондуков”.

БГНЕСБГНЕС

„Енергийният пазар се разпада. Някой трябва да се намеси и това е държавата. По цял свят е така. Държавата трябва да се намеси, за да възстанови нормалната търговия на нормални цени. В момента нямаме нормален пазарен вариант. Училища, болници, културни институции, железопътният и градски транспорт – всички са потърпевши“, заяви представител на Сдружението на заведенията в България. „Няма как да търпим да минат избори и да дойде нов бюджет“, добавиха още от СЗБ, цитирани в БГНЕС.  

„Днес цената, на която се търгува електроенергията на свободния пазар, достигна нов рекорд - 480 лева за мегаватчас и това засяга не само бизнеса. Този ценови шок ще погълне 3 милиарда лева и ще доведе икономиката до колапс“, предупреди пред БНР Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал:

„Търпението на хората е изчерпано. Ние искаме да заявим това от площада. Поканили сме всички, които не искат и не могат да плащат двойни и тройни сметки, защото идва енергийната ламя и прибира резултатите от техния труд“.

Протестиращите искат финансова помощ в размер на 75% от разликата между цената на борсата и прогнозната цена на енергийния регулатор.

След среща със служебния премиер Янев между синдикати, работодатели и КЕВР стана ясно, че разговорите ще продължат. Какви ще са точно механизмите, по които ще се постигнат тези цели, ще бъде обсъдено на експертна среща при министъра на енергетиката Андрей Живков днес следобед.

Окончателното решение се очаква да бъде гласувано утре на заседание на МС.  

БГНЕСБГНЕС

 


Топ новини

виж още

Актуална тема