Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. „Галъп“: Близо 50% от българите не възнамеряват да се ваксинират срещу Covid-19

Общество

„Галъп“: Близо 50% от българите не възнамеряват да се ваксинират срещу Covid-19

Галъп: Близо 50% от българите не възнамеряват да се ваксинират срещу Covid-19 - Tribune.bg
Снимка:

45% от българите казват, че не са се ваксинирали срещу Covid-19 и няма да го направят. Това показва проучване на „Галъп интернешънъл“ проведено в периода 2-10 септември сред 1007 души, реализирано със собствени средства на агенцията.

„Галъп интернешънъл“„Галъп интернешънъл“

От анкетата става ясно, че близо една пета от пълнолетните българи вече са напълно ваксинирани, а още толкова декларират, че ще го направят.

„Така, в крайна сметка, обществото ни се оказва разделено на две половини: едната се е ваксинирала или твърди, че смята да го направи, а другата – нито се е ваксинирала, нито смята да го направи“, посочват от „Галъп“.

„21,5% признават, че не са ваксинирани, но ще се ваксинират. Кои са те? Оказва се, че най-забележимият критерий в тази група е, че в нея са в по-голяма степен представени хора, които твърдят, че вече са боледували. Ако в цялата извадка над една трета от пълнолетните свидетелстват, че са изкарали болестта, то в групата на отговорите „не съм се ваксинирал/а, но ще го направя“ делът на прекаралите болестта е по-висок – около две пети. Валидна е хипотезата, че част от изоставането с ваксинирането се дължи именно и на това, че мнозина са прекарали болестта, респективно не бързат с ваксинирането или то не е на дневен ред.“, се казва в анализът на социолозите.

„Социологическите данни за преболедуване, разбира се, следва да се отчитат условно – доколкото става дума най-вече за декларативни отговори по твърде деликатна тема. Освен това, няма как да се отчете безсимптомното преболедуване. И все пак, показателите показват консистентни трендове в поредицата месечни вълни на изследване на агенцията – затова и биха могли да се вземат за добра отправна точка. Те показват, че преболедувалите у нас са пъти повече от официално отчетените. А ако, например, процентите експериментално се отнесат не само към пълнолетните, но към всички българи, то може да се каже, че близо 2.5 милиона са преминали през заболяването. А с безсимптомни случаи, това число може да се окаже и по-сериозно.“, уточняват от агенцията.

„45,1% избират опцията „Не съм ваксиниран/а и няма да се ваксинирам срещу коронавирус“. Въпросните 45% отказващи ваксинация се равняват условно на близо 2,5 милиона пълнолетни българи.“, обясняват от „Галъп интернешънъл“.

„Делът от около 45% отказващи е устойчив в няколко вълни на изследване. Междувременно темата вече търпи и частична идеологизация,“ отбелязват още от социологическата агенция.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати