Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. „Богатството, което постигам, идва от природата, източник на моето вдъхновение“

Общество

„Богатството, което постигам, идва от природата, източник на моето вдъхновение“

Клод Моне, Автопортрет

Клод Моне, Автопортрет

Клод Моне (14 ноември 1840 г. – 5 декември 1926 г.)

"Хората говорят за моето изкуство и претендират, че го разбират, сякаш е необходимо то да бъде разбрано. А всъщност е необходимо просто да бъде обичано."

Така самият бащата на импресионизма, Клод Моне, разбира смисъла на своето творчество и отношението към него. Роден на днешната дата преди 179 години, художникът и до днес е нареждан сред най-големите гении на изкуството, а неговите работи, които са едни от най-търсените и най-скъпо продаваните, продължават да служат за образци и вдъхновение и на настоящите творци.

„Богатството, което постигам, идва от природата, източник на моето вдъхновение.“

От нея се вдъхновява Моне и за най-известното си произведение „Импресия – изгряващо слънце“ което дава не само име на цяло ново течение в изкуството, но и поставя основите на модернизма като цяло.

„Импресия, Изгряващо слънце“ (1872)„Импресия, Изгряващо слънце“ (1872)

„Цветовете ме преследват. Те ме безпокоят даже и в съня.“

Затова и Моне си поставя художествената мисия да изучи тези цветове: да документира светлината във френската провинция и градския пейзаж, а с нея – промяната на цветовете в различните часове на деня и сезони. По тази причина в творчеството му можем да открием серии от картини, с един и същи обект, върху който са запечатани тези промени. Сериите, посветени на водните лилии, Руанската катедрала, купите слама, са само част от богатото наследство, което оставя след себе си.

Едно от 250-те платна на Моне с водни лилииЕдно от 250-те платна на Моне с водни лилии

Част от серията Част от серията "Руанската катедрала"

„Всеки ден откривам все по-красиви и по-красиви неща.“

При своето посещение във Норвегия, където е гост на кралица Кристина, художникът създава серия от романтични снежни пейзажи, един от които – „Къщи в снега“.  Тук едва доловимите нюанси на пастелните цветове и променящата се светлина върху схлупените и сгушени в току-що падналия сняг къщурки, създават впечатление за пронизващ вечерен студ, но същевременно придават усещане за уют и романтика.

"Къщи в снега"

„Моята градина е най-красивият ми шедьовър.“

Всъщност любопитно е, че дори след като прогресивно започва да губи зрението си, Моне продължава да рисува – и то до самия край на живота си. Толкова е всеотдаен на творчеството си и изследването на природата и цветовете, че решава да изгради прочутата си градина с водните лилии в дома си в Живерни, която да изучава ежедневно, и която впоследствие ще пресъздаде в късния период на своето творчество. Днес къщата и градината на Моне са превърнати в музей, където картините от тези последни серии, както и самите лилии са достъпни за посетители. Освен многото сувенири, картини и други предмети на Моне, в къщата се намира и невероятната колекция на художника от японски дървени гравюри.

"В гората на Живерни"

Но днес, произведенията на френския импресионист още не са спрели да очароват ценителите. Само преди броени дни в рамките на ноемврийските търгове в Ню Йорк картината му "Мостът Чаринг крос“ с пейзаж от Лондон бе продадена за 27,6 милиона долара. Това предава ДПА, като се позовава на аукционната къща Сотбис (Sotheby's). Тя е нарисувана през 1903 г. и е част от лондонската му поредица.

На 6 май 2008 г. в Ню Йорк пък, „Le Pont du chemin de fer à Argenteuil“ (1873 г.), която изобразява железопътен мост над Сена, е закупена от анонимен купувач по телефон за рекордните 41.4 мил. дол. на аукциона на „Кристис“, а една от картините „Водни лилии“ е продадена на търг в аукционната къща „Кристис“ в Ню Йорк за рекордните 43.7 мил. дол.!

И както казва един друг велик художник, Пол Гоген: „Изкуството е или плагиатстване или революция“, a Клод Моне без съмнение е бил сред големите му революционери, които го променят, развиват и го тласкат към нов живот, поставяйки началото не само на едно ново направление, но и на цяла една епоха в изобразителното изкуство.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема