Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мултимедия
  3. „Монолог за палитра и четки“ на Яна Костадинова и прочувствената диалогичност между изкуствата (СНИМКИ)

Мултимедия

„Монолог за палитра и четки“ на Яна Костадинова и прочувствената диалогичност между изкуствата (СНИМКИ)

Галерия „Финес“ наистина обича да съчетава различните видове изкуство. В минатата изложба „Извикани от времето“ на Йово Йовчев видяхме как изобразителното изкуство успява да се срещне с музиката, а вчера на откриването на „Монолог за палитра и четки“ на Яна Костадинова, станахме свидетели на един прочувствен диалог между него и театъра.

Но това не е случайно. Завършила специалност „Сценография в Националната художествена академия, днес Яна Костадинова преподава там „История на костюма” и „Стил и мода”. Работи и като сценограф в Драматичен театър „Н.Масалитинов”- Пловдив, а зад гърба си има редица сборни и самостоятелни изложби.

„Уважаеми присъстващи, моля ви, стъпвайте тихо, разглеждайте внимателно тези произведения и непременно прочетете етикетите. Днес сме допуснати до интимните творчески пространства на Яна, която рискува да открехне вратата към своята тайна градина, където са изворите за вдъхновението, за вдъхновението и приключението в живописта, в теорията, историята и практиката на сценографията”, това послание отправи към гостите на галерия „Финес“ проф. Васил Рокоманов, на когото бяха поверени уводните думи по представянето на експозицията.

Тя включва 43 картини, създадени в последните месеци специално за тази изложба, рисувани по едни от най-известните пиеси, поставяни на театрална сцена.

„Всички нейни творби са инспирирани от известни театрални постановки – на Чехов, на Бертолт Брехт, Стефан Цанев, Шекспир и т. н. Яна Костадинова, освен че е безкрайно талантлив художник, освен че е преподавател в Националната художествена академия, е и сценограф във Пловдивския драматичен театър. Но макар, че всички тези произведения са вдъхновени по някакъв начин от тези пиеси, самите те говорят и съществуват като самостоятелни произведения на изкуството, както всички вие можете да се уверите тази вечер, заяви Мариела Табакова, собственичката на галерията.

Любимите области на Яна Костадинова са живописта, модата и експерименталната бижутерия, а често в творбите ѝ можем да видим всичко това на едно място. Реализирани както с класически изразни средства, така и чрез нестандартни методи, те провокират общоприетите очаквания за шаблонната експозиция и предлагат една необикновена, тайнствена и неочаквана художествена гледна точка към изкуството.

„Нишката, свързваща творбите в изложбата, е авторската вглъбеност в драматическата словесност. Сценографът по идея се научава да борави с текста, да го изследва, да го вкусва, да го мисли. Защото той отговорно се стреми към нещо наистина опияняващо – да сподели афиша с личности като Мишел де Гелдерод, Бертолт Брехт, Уилиаам Шекспир, Антон Павлович Чехов, Владимир Набоков, Стефан Цаневобяснява още проф. Васил Рокоманов.

Но изложбата, освен че е необичайна и провокираща, е изключително обхватна и разнообразна по съдържанието си. Виждаме чиста живопис, костюмографски проекти, платна с типажни характерискики и колажни композиции с пластичен характер. Един очарователен досег на изобразителното с театралното изкуство.

 „Рисувайки, аз всъщност облякох във багри драматургията на седем пиеси. Във този живописен монолог за палитра и четки, говорят цветовете и сенките. Те не питат „да бъдат или да не бъдат, защото вече са били и ще бъдат, сподели и самата художничка Яна Костадинова.

Откриването беше съпроводена и от специална изненада – нещо стандартно за нестандартните изложби в галерия „Финес“, която се стреми да бъде не просто галерия, а едно културно средище-обединител на изкуствата. На предишната изложба това беше музикантът Теодосий Спасов, а вчера гостите на „Финес“ станаха свидетели на арт пърформанс, изпълнен от Константин Еленков от Пловдивския драматичен театър, който прочете текст от „Крал Лир“ под акомпанимента на композитора Явор Карагитлиев и неговото пиано. 

Произведенията можете да разгледате в Галерия „Финес“ в столицата на "Христо Белчев" 17 до 9-ти ноември.   

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още