Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мултимедия
  3. Откриването на галерия „Little bird place“ и изложбата „Природни форми“

Мултимедия

Откриването на галерия „Little bird place“ и изложбата „Природни форми“

Между буквалното и метафоричното, между човека и природата, между градското и уютното…

Един от най-важните и най-често засягани проблеми в световното изкуство днес е този за човека и природата – за устойчивото и динамично взаимодействието между тях, за начина, по който едното променя другото, но и същевременно само бива променяно. За един колеблив свят и неутолимата необходимост на човека да общува с природата без обаче да напуска градските пространства.

Тъкмо с този проблем е избрало да се ангажира и най-новото пространство за изкуство в столицата – галерията „Little bird place“, която бе открита на 30 октомври, а с нея и първата изложба „Природни форми“. Галерията, създадена от Росен Узунов, ще показва модерно и съвременно изкуство на екологична тематика на автори, ангажирани с каузата за опазване на природата и биологичното разнообразие.

„Всъщност, намираме се в едно много специално пространство, защото това е единствената галерия в България, която има конкретен тематичен фокус към не просто модерно и съвременно изкуство, а изкуство, което е посветено на природата, на екологията, на биологичния свят. И това е абсолютен феномен - както в нашата страна, така и в глобален план няма много подобни проекти. Oще един плюс е, че тази тема е безкрайно актуална. Във всички големи форуми за съвременно изкуство в момента се коментира проблемът с природата и екологията и ние имаме шанса в градската среда да се потопяваме в този изключително уютен интериор, който според мен много помага на самото изкуство, и да съпреживяваме природата по един творчески, естетически, а също и чисто човешки начин“, обясняват изкуствоведите Радослав Механджийски и Теодора Константинова – куратори на изложбата, които познаваме и от платформата за съвременно и модерно изкуство Art and Culture Today и творческата резиденция Imago.

В тази първа изложба имаме възможността да се насладим на творби от трима български автори – Васил Ангелов (графика), Калия Калъчева (живопис върху дърво) и Моника Найденова (обекти от стъкло). В работите им ще открием различни техники, различни начини на изразяване, общуване и поглед върху природния свят, но всички обединени от диалога между буквалното и метафоричното в общата тема за природните форми.

„Природната форма като форма на съществуване, като форма на изказ, като поглед към живота и въобще средата, в която живеем, за връзката между човека и природата. Как градският човек допуска природата да влезе в собствения му живот. Затова имаме нужда от такова пространство като „Little bird place“ – за да може в града да има едно малко кътче, където да влизаме и да се потапяме като в хралупа, в която да си общуваме с природни мотиви, природни форми през погледа на модерно и съвременно изкуство, създадено от български артисти“, споделя още Теодора Константинова.

И наистина – галерията е малка, но също като къщичка за птички – уютна и предразполагаща те да се чувстваш сигурно, като у дома си.

„Другото любопитно нещо за галерията – това се забелязва моментално – е, че тя не е класическият бял квадрат. Това е много голяма международна дискусия – дали белият квадрат ще живее вечно, или трябва да се направи някаква промяна. Исторически има големи фигури, които са били против белия квадрат, но не това е важното. По-важното е, че интериорът е изключително топъл и уютен. Той създава една почти домашна атмосфера и мисля, че във този контекст да се гледа изкуство е безкрайно приятно. Освен това произведенията, които избрахме бяха във някакъв смисъл съобразени със самия интериор, с целия проект, с цялата насоченост, която Росен има“, добавя Радослав Механджийски.

Можете да разгледате изложбата и да се потопите в диалога между буквалното и метафоричното до 24 ноември в галерия „Little bird place” на ул. „11-ти август“ 7. Зеленото лого с малката птичка ще ви помогне да я разпознаете отдалеч.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети галерия

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати