Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Боил Банова за „месната изложба“: Не казвам, че това е моят вкус, но художничката е опитна и провокира

Общество

Боил Банова за „месната изложба“: Не казвам, че това е моят вкус, но художничката е опитна и провокира

Боил Банова за месната изложба: Не казвам, че това е моят вкус, но художничката е опитна и провокира - Tribune.bg

Министерството на културата не приема призивите за уволнение на директорката на Националната художествена галерия

Най-страшно в изкуството е, когато не те забелязват. Така министърът на културата Боил Банов коментира предизвикалата поредица от скандали изложба от месни деликатеси в Националната художествена галерия. Неин автор е художничката Михаела Дановска, с псевдоним Ода Жон.

„От гледна точка популярност е 11 от 10, този художник, тя е доста опитна, прави такива неща. Тя търси този ефект, търси провокацията, търси интереса дори негативния и въпрос на неин вкус е колко добре го прави, но не това е тема на един министър да обсъжда“, заяви Банов пред БНТ.

Той подчерта, че няма за задача да напада или защитава художничката.

„В нито един момент не съм казал, че харесвам това, което прави или го одобрявам, или това е моят вкус. По никакъв начин не се занимавам с твореца, занимавам се със случая, защото се появиха атаки по смисъла уволнете директора, махнете директора, който е допуснал това. Заради това се занимавам, защото такъв знак аз няма да дам никога“, коментира Банов.

Той е категоричен, че това няма как да се случи.

„Като не харесваш нещо, освиркай го, покажи, че не харесваш и не отивай. Не води свои приятели, то в изкуството е така. Изкуството отпада, когато няма зрител, няма интерес. И то си отива, ако ще някой да вее знамена по улиците или гол да се разхожда в парковете. Това е начинът, по който се бламира нещо некачествено. Всичко друго има място под слънцето, трябва да разберем“, заяви той.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети