Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Борисов: Още днес ще имаме налични защитни облекла, не се поддавайте на паниката

Общество

Борисов: Още днес ще имаме налични защитни облекла, не се поддавайте на паниката

Снимка:

Здравните специалисти предупреждават за пик на коронавируса през септември

Още днес да имаме произведени 1000 – 2000 защитни облекла. В следващите дни да попълваме бройката. После на ден ще можем да правим по 30-40 хил. облекла, заяви премиерът Бойко Борисов след заседание на Съвета по сигурността, свикан заради положителните проби за коронавирус у нас. Защитните облекла могат да се перат по 50 пъти. Цяла нощ е имало тестване, последвало от сертифициране и още днес започва производството, в което са впрегнати 3 компании. За разлика от другите страни, нашата индустрия е в състояние да произвежда по 4 километра плат на ден, съобщи премиерът.

Премиерът съобщи още, че продължава нелегалният износ на маски. Вчера е пресечено изнасяне на 7500 маски, а тази нощ – 20 000 броя.

Борисов призова да не се поддаваме на паниката и да гледаме на света така, както всеки нормален ден. „Всички знаем рисковете, но живеем с тях. От испанския грип са умрели 40 млн. души. Тук прогнозата е за 3 млн. и то в най-лошия сценарии. Най-опасното от паниката е да си счупим икономиката, тогава вече са непоправими нещата- растежа ще спре, отново ще започнем да говорим за безработица, ниски доходи и няма да има оптимизъм, каза още Борисов. Прогнозите на здравните специалисти са, че пикът на новия вирус ще бъде през септември.

Той беше категоричен, че храна и вода има, че презапасяването е излишно. Веригите магазини са запасени за повече от месец и тези, които тръгват да се запасяват после ще ги хвърлят. Днес или утре ще стартира пробата за новия водопровод за Перник.

В петък се очаква общоевропейско решение на Комисията за провеждане на обществени поръчки за защитни облекла, маски, калцуни, техника. Докато в Европа направят поръчките, докато ги произведат и докарат - края на април, началото на май. Това правим в момента, обясни Борисов справянето с нуждите вътре в самата държава.

Кризисният щаб е решил да направи по-гъвкави мерки в областите без огнища на вируса. Кината продават билети през стол, а след всяко представление ще се дезинфекцира. В училищата всеки учебен час ще започва с инструкции за лична хигиена.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още