Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. „Булгаргаз“ се закани да спре доставките към „Топлофикация София“, КЕВР започва проверка

Общество

„Булгаргаз“ се закани да спре доставките към „Топлофикация София“, КЕВР започва проверка

Булгаргаз се закани да спре доставките към Топлофикация София, КЕВР започва проверка - Tribune.bg
Снимка:

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) започва извънредна проверка на „Топлофикация София“. Причината - високата задлъжнялост на дружеството в размер на над 328 милиона лева, създаваща риск за енергийната сигурност.

Проверката е назначена със заповед на председателя на енергийния регулатор Станислав Тодоров и започва след получено писмо на „Булгаргаз“ ЕАД за просрочените задължения на топлофикационното дружество по договор за доставка на природен газ, които към 18.07.2022 г. са в размер на 328 228 561 лв.

„Размерът на този непогасен дълг на най-големия потребител на природен газ в страната, натрупан основно в периода януари – юли 2022 г., поставя газовото дружество в тежка финансова ситуация и застрашава енергийната сигурност на страната и стратегическите проекти, свързани с либерализацията на търговията с природен газ и диверсификацията на маршрутите и източниците“, се посочва в писмото на „Булгаргаз“, което е изпратено и до всички компетентни държавни институции.

Освен погасяване на дълговете „Топлофикация София трябва да осигури необходимия паричен ресурс за заплащане и на текущото си потребление през предстоящия отоплителен сезон, в случай че ще продължи договорните си отношения с „Булгаргаз“ ЕАД, свързани с доставка на природен газ.

В писмото на „Булгаргаз“ се настоява за незабавни мерки на държавно ниво за погасяване на задълженията на „Топлофикация София“.

„Ако просрочените задължения не бъдат заплатени в срок до 20.08.2022 г. „Булгаргаз“ възнамерява да прекрати от 1.09.2022 г. договора за доставка на природен газ, за да може да се гарантират доставките за останалите клиенти“.

Общественият доставчик обявява, че няма да планира доставка на заявените от „Топлофикация София количества за септември и ще предприеме действия за събиране на вземанията си по съдебен ред, включително и обезпечителни мерки.

Анализът на приходите и разходите на дружество, който Комисията предстои да извърши в хода на проверката, ще установи причините за високата задлъжнялост на „Топлофикация София към „Булгаргаз“ през изминалия ценови период 1.07.2021 г.- 30.06.2022 г. За да бъде изяснен високия темп на нарастване на задълженията на „Топлофикация София“ през първото полугодие на 2022 г., Комисията ще изиска от дружеството цялата документация и ще извърши пълен анализ на паричните потоци за периода 1.07.2021 г. - 30.06.2022 г. По отношение на приходите ще бъдат проверени постъпленията на дружеството от продажба на високоефективна електрическа енергия на свободен пазар, приходи от продажба на топлинна енергия, както и получените премии от „Фонд сигурност на електроенергийната система“. Ще бъде извършен и анализ на разходите на дружеството по месеци – за въглеродни емисии, горива, ремонти, материали, възнаграждения.

Същевременно, на база на утвърдените нови цени на топлинна и електрическа енергия, Комисията ще изготви анализ по прогнозни данни на паричните потоци на дружеството за периода 1.07.2022 г. – 31.12.2022 г. Следва да се отбележи, че в новата утвърдена цена на високоефективната електрическата енергия на „Топлофикация София“ от 1.07.2022 г. е включен и дефицитът , който дружеството формира от разходи за природен газ и емисии за изминалия ценови период. Това би трябвало да позволи на „Топлофикация София“ да покрива миналогодишните и текущите си задължения, включително и по договора за доставка с „Булгаргаз“ ЕАД.

Проверката на КЕВР ще приключи до 5 август 2022 г.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати