Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. КЕВР иска яснота как държавните дружества ще осигурят газ за зимния период

Общество

КЕВР иска яснота как държавните дружества ще осигурят газ за зимния период

КЕВР иска яснота как държавните дружества ще осигурят газ за зимния период - Tribune.bg
Снимка:

Комисията за енергийно и водно регулиране изиска спешно информация от „Булгаргаз”, „Булгартрансгаз“ и „Газов хъб Балкан“ относно мерките, които предприемат за осигуряване на природния газ и предотвратяване на криза с доставките през зимния период.

ЕК препоръчва: Без руска енергия, ограничаваме отоплението до 19 градуса през зимата

С оглед гарантиране сигурността на доставките и спазване принципа на прозрачност, Комисията задължи Обществения доставчик „Булгаргаз“ ЕАД да публикува информация за необходимите и неосигурени месечни количества природен газ, както и необходимите капацитети през трансгранични съоръжения за пренос до българския пазар за покриване на потреблението за периода на следващите 12 месеца.

Путин с предупреждение към ЕС: Газовите доставки може да продължат да намаляват

„Булгартрансгаз“ ЕАД, в качеството си на Оператор на съоръжение за съхранение на природен газ, трябва да предостави информация за предприети от оператора мерки в случаите на резервиран и неизползван капацитет от ползватели, както и за нивото на запълване на подземното газово хранилище „Чирен“.

Михаил Кръстев: България е на последно място в ЕС по запълване на газовото си хранилище

От газовата борса „Газов Хъб Балкан“ ЕАД се изисква да изпрати на регулатора информация за количествата природен газ, които Общественият доставчик е продал на всички проведени до момента на платформата търгове по Програмата за освобождаване на количества.

С днешното решение Комисията изисква „Булгаргаз“ ЕАД да предостави и допълнителна информация във връзка с изпълнението на действащия договор за доставка с „Газпром експорт“, както и дали дружеството е предприело действия за претендиране на неустойки за едностранно прекратените доставки, призовават още от КВЕР.

Исканата от дружествата информация трябва да бъде предоставена в срок до 27.07.2022 г., както и с оглед предстоящото административно производство за утвърждаване на цена на природния газ за м. август 2022 г., посочва регулатора.

На заседанието на КЕВР са били обсъдени и въпроси с определящо значение при формирането на цената, по която общественият доставчик „Булгаргаз“ ЕАД продава природен газ на крайните снабдители на природен газ и на лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

 

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати