Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. След ужасяващи сигнали за насилие: Затварят дома за стари хора в Драгалевци

Общество

След ужасяващи сигнали за насилие: Затварят дома за стари хора в Драгалевци

След ужасяващи сигнали за насилие: Затварят дома за стари хора в Драгалевци - Tribune.bg
Снимка:

Частният дом за стари хора в столичния квартал Драгалевци не разполага със задължителния по закон екип от специалисти, който да гарантира качествена социална работа и подкрепа на настанените в него възрастни, установи проверка на Агенцията за качеството на социалните услуги на 8 октомври, съобщават от институцията. Персоналът на дома се състои от трима санитари и управител при настанени 32 души.

„Това е крайно недостатъчно и не може да гарантира задължителната според законодателството 24-часова грижа“, констатират проверяващите.  Припомняме, че наскоро, след като дълго не можела да установи контакт, внучка прибра от дома дядо си с рани по тялото и синини в окото с обяснение, че е паднал по стълбите.

Инспекцията е показала още, че възрастните хора не са настанявани в дома по свое желание, което нарушава правата им.

„Договорите за ползване на социалната услуга не са сключени с тях, а с трети лица, което е грубо нарушение на законодателството. Не са изготвени индивидуални оценки и индивидуални планове за подкрепа на потребителите“, изтъкват от държавната агенция. Освен това в дома са настанени стари хора, хора с деменция и шест лица с психични разстройства, което също е грубо нарушение на законодателството и предвид психичната болест и деменцията на част от потребителите е предпоставка за конфликти и инциденти.

Проверката на 8 октомври е втората инспекция на Агенцията за качество на социалните услуги в частния дом за последните 3 месеца. При първата проверка са установени нарушения и са издадени задължителни предписания със срок за изпълнение 30.09.2021 г.

При извършената втора проверка е установено, че задължителните предписания не са изпълнени. „Управителят на дома предостави на АКСУ невярна информация, относно изпълнение на предписанията, поради което му е съставен акт за административно нарушение. Предстои издаване на наказателно постановление и глоба в размер на 3 000 лева“, става ясно от съобщението до медиите.

В съответствие с изискванията на Закона за социалните услуги на фирмата, управляваща дома за стари хора в Драгалевци, няма да бъде издаден лиценз за предоставяне на социални услуги. Крайният срок, в който домът трябва да преустанови дейността си е 01 януари 2022 г.

Агенцията за качеството на социалните услуги ще продължи извършването на проверки в частните домове за стари хора в страната и при установяване на нарушения ще предприема незабавни действия спрямо нарушителите. До настоящия момент Агенцията е извършила проверки в 50 частни дома за стари хора и е наложила санкции на трима частни доставчици в общ размер от 13 500 лева.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Дарявали ли сте лични средства за политическа партия?
Покажи резултати Скрий резултати