Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Честит 3-ти март, българи!

Общество

Честит 3-ти март, българи!

Честит 3-ти март, българи! - Tribune.bg
Снимка:

Празнуваме 141 години свободна България

На днешния ден преди 141 години е подписан Санстефанският мирен договор. Той подпечатва края на Руско-турската война и на картата се появява още една държава – Княжество България.

3-ти март, денят на подписването, е честван като национален празник, въпреки че впоследствие договорът е ревизиран, а българските територии са разпокъсани отново. Само няколко месеца по-късно в Берлин споразумението ще бъде пренаписано. Македония, Източна и Западна Тракия ще бъдат върнати на султана. Тракийската низина ще бъде обособена като отделна автономна провинция – отново под управлението на Високата порта.

С официални чествания и тържества в цялата страна българите ще отбележат националния празник.

Националният флаг бе издигнат тържествено над паметника на Незнайния воин по време на церемонията за 141-годишнина от Освобождението на България, предаде БГНЕС.

Президентът и върховен главнокомандващ на Българската армия Румен Радев прие Почетния гвардейски строй. Българският трибагреник беше донесен от четирима гвардейци и издигнат тържествено под звуците на националния химн. Бяха произведени и 20 артилерийски салюта в знак на почит за издигането на националното знаме. Беше положен венец на паметника на Незнайния воин в памет и признателност на загиналите за Освобождението на България.

Стотици бяха гражданите, дошли да наблюдават тържествената церемония и да поднесат своите цветя, да отдадат почит към героите. Присъстваха представители на властта – депутати, министри, представители на висшето духовенство, начело с патриарх Неофит.

Фанфари оповестиха началото на церемонията. В центъра на вниманието бяха строените под конец гвардейци, както и представителният духов оркестър.

По-рано в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” се състоя литургията по повод 141 години от Освобождението. Бяха отслужени Молебен за здравето и преуспяването на българския народ и Панихида за всички войни, дали живота си за българската свобода по време на Руско-турската освободителна война.

Тържествата на Шипка

Започнаха и честванията на историческия връх Шипка, където и тази година хиляди българи присъстват независимо от метеорологичните условия. Заупокойна молитва в памет на загиналите герои за свободата на България отслужи Великотърновският митрополит Григорий.

На Шипка е председателят на парламента Цвета Каранчева. „Саможертвата на всички, които са дали живота си за свободата на България, ще помним поколения българи и ще възпитаваме децата си с тази памет", каза тя пред множеството на върха.

Кулминацията е зарята-проверка пред Народното събрание

След няколко часа в центъра на София ще се състои и кулминацията на тържествата. Тържествената заря-проверка започва в 19.00 часа в небето над площад Народно събрание. Тогава президентът Румен Радев ще произнесе слово.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още
Актуална тема