Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Д-р Здравков: Съмнителни случаи на опасния хепатит има, но пикът на заразата е отминал

Общество

Д-р Здравков: Съмнителни случаи на опасния хепатит има, но пикът на заразата е отминал

Д-р Здравков: Съмнителни случаи на опасния хепатит има, но пикът на заразата е отминал - Tribune.bg
Снимка:

 

„Съмнителни случаи на опасния хепатит има, но пикът на заразата е отминал“, коментира пред БНТ д-р Благомир Здравков - изпълнителен директор на СБАЛ по детски болести „Иван Митев“ в София.

„Няколкостотин случая на хепатит с неизвестен произход при деца вече са докладвани в световен мащаб. Те са регистрирани в 22 държави, немалка част от които - в Европа. В България също има съмнителни проби, които предстои да бъдат обявени“, уточни лекарят.

По думите му в световен мащаб случаите на неизвестния хепатит са около 500 и затова не трябва да се създава паника.

Д-р Здравков поясни, че в държавите има различни системи за докладване на случаи на опасния хепатит и това прави по-трудна задачата да се направи обща картина.

„Все още не са ясни причините, но като всеки нововъзникнал проблем в здравеопазването и, по-специално, по отношение на диагностиката, вече има работни хипотези. Още от края на миналата година колегите от САЩ са докладвали за всеки случай. Най-голям брой случаи е докладван във Великобритания. Положителното според последните им доклади е, че пикът на този хепатит вече е преминал и се очаква да спада все повече“, изтъкна лекарят.

Той посочи различните хипотези за появата на заболяването.

„Една от хипотезите за повята на този хепатит е, че част от пациентите са били с положителни проби на аденовирусна инфекция и в последствие се е наслагал повече от един патогенен причинител. Друга работна хипотеза, за която много екипи са се обединили е, че има предпоставка този вид хепатит да се е развил покрай щама Омикрон на коронавируса“, разкри д-р Здравков.

Според него вирусът засяга най-вече децата заради имунната им система, както и заради общия спад на имунната система на хората след локдауните.

„Детската имунна система е много по-различна от тази на възрастните. Т.е, предпоставката е самата физиология на детския организъм. Освен това - говореше се, че във времето на локдауните прекаленото предпазване и после рязката отмяна на мерките дава една по-изострена реакция на организма“, отбеляза медикът.

Той бе категоричен, че ваксинацията не е причина за хепатита.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати