Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Кунчев: Две нови съмнителни проби за острия хепатит при децата - очаквам да се потвърдят

Общество

Кунчев: Две нови съмнителни проби за острия хепатит при децата - очаквам да се потвърдят

Кунчев: Две нови съмнителни проби за острия хепатит при децата - очаквам да се потвърдят - Tribune.bg
Снимка:

„Две нови съмнителни проби за неуточнения остър хепатит при децата се изследват в Националния център по заразни и паразитни болести като се очаква да се потвърди наличието на вируса.“, това заяви пред БНТ главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

Единият от случаите е от софийско, а другият от Пловдив.

„Имаше четири проби, много близки до дефиницията на вируса. Две отпаднаха. Останаха две, които вероятно ще потвърдим, ако всичко върви в тази посока.“, обясни той.

В момента здравните власти събират информация от личните лекари за всички съмнителни случаи. Пробите се изследват в Националната референтна лаборатория.

Ангел Кунчев заяви, че ще се проверяват и съмнителни случаи назад във времето, в опит да се открие причинителят на неуточнения хепатит.

„Това си е един хепатит, който не знаем от какво е предизвикан. Ние със сигурност не можем да кажем нито как се предава, нито кой го предизвиква.“, обяви Кунчев.

Около 300 случая на острия неуточнен хепатит при децата са съобщени по света. В ЕС са регистрирани 253 заболели.

Относно пандемията от COVID-19 Ангел Кунчев заяви, че все още не е настъпил моментът, в който да може тя да бъде приравнена към грипната епидемия.

Според главния държавен здравен инспектор българите не трябва да разчитат на развитието на колективен имунитет, защото у нас все още има много хора, които не са се сблъскали с болестта, нито са ваксинирани.

По думите на Кунчев никой не може да прогнозира как и дали ще се развие пандемията наесен. Междувременно обаче, през лятото ограниченията в Европа се облекчават чувствително. От утре отпада изискването за носене на маска по време на полет в Европейския съюз.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети