Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Денков: Учителите не трябва да имат никакъв компромис, ако видят дете, което изглежда с някакви симптоми

Общество

Денков: Учителите не трябва да имат никакъв компромис, ако видят дете, което изглежда с някакви симптоми

Денков: Учителите не трябва да имат никакъв компромис, ако видят дете, което изглежда с някакви симптоми - Tribune.bg
Снимка:

Трябва директорите и учителите да не допускат деца, които са болни. Те трябва да сигнализират на родителите, а да не толерират такива неща. Това заяви за БТВ служебният министър на образованието проф.Николай Денков.

„Учителите не трябва да имат никакъв компромис, ако видят дете, което изглежда с някакви симптоми. В такъв случай, детето веднага трябва да бъде извеждано от клас, а РЗИ да тества другите деца“, допълни той.

Според него много е важно да се спазват мерките вътре в училище, защото при събрани много хора на куп, много лесно се разпространява вирусът. „Тук имаме притеснения, най-вече, защото няма разбиране от страна на родителите“, отбеляза проф. Денков.

Той отбеляза, че трябва да се спазват мерките и навън. „Поразен съм от безотговорността на хората, които са около училище и не си дават сметка, че ако те са заразени, това ще се пренесе вътре в училище“, каза служебният министър.

Няма натиск върху преподавателите да се ваксинират, категоричен беше той: „В България говорим само за доброволно ваксиниране.“

Министърът на образованието обясни и при какви обстоятелства учениците ще преминават от присъствено към обучение в електронна среда.

 - Ако дете е контактно, то се карантинира и минава само то в електронна среда

- Ако дете е болно, тогава всички негови контактни лица – децата от паралелката, минават в електронно обучение

- Ако има 10% от децата в училището със симптоми, свързани с COVID и доказани от РЗИ, тогава се минава или на ротационен принцип или изцяло на дистанционно обучение

Основната разлика спрямо миналата година е това, че ще се действа локално, припомни проф. Денков.

„Това, което сме заявили е, че не е коректно да останат отворени барове и спортни центрове, а училищата да са затворени“, каза още министърът.

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети