Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. До 30 дни започва частично демонтиране на Паметника на съветската армия

Общество

До 30 дни започва частично демонтиране на Паметника на съветската армия

До 30 дни започва частично демонтиране на Паметника на съветската армия - Tribune.bg
Снимка:

"Фигурите на Паметника на съветската армия ще бъдат демонтирани до 30 дни".

Това съобщи пред БНТ кметът на район "Средец" в София Трайчо Трайков.

"Конструкцията е в много лошо състояние. В плана за безопасност и здраве се предвижда демонтиране на скулптурите и преместването им на друго място, където ще се съхраняват и евентуално възстановят, докато дойде време да бъдат експонирани на друго място", обясни Трайков. Какво ще има на мястото на паметника е също отворен въпрос...имам цял шкаф с предложения и идеи какво да се направи в тази символна част на София, но това е въпрос на близкото бъдеще", обясни Трайчо Трайков.

"Част от идеите, които съществуват, включват запазването на фундаментите на паметника, ако се реши там да има друг паметник. Ако обаче се реши да бъде куклен театър или парк например, няма да са необходими", каза още кметът на р-н "Средец".

Припомняме, че вчера от Областната администрация на София съобщиха, че паметникът на Съветската армия в София се нуждае от спешна реставрация, за която е необходим демонтаж и преместване. Експертното становище показва неотложност от спешна реставрация, за която е необходим демонтаж и преместване. Паметникът не е поддържан през последните 70 години, в резултат на което са се появили пукнатини в бронзовите отливки и съществува реална опасност от отделяне на елементи от фигурите. Налице са и пукнатини при свързването на частите, тежка корозия на укрепващата метална конструкция и "бронзова болест" (меден хлорид). При това състояние на паметника са възможни сериозни инциденти с граждани, посочват от областната управа. В момента около паметника има разположени полицейски патрули, припомня БГНЕС.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети