Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Документ от САЩ: Херо Мустафа убеди служебното правителство за F-16, да купува американски газ, помогна и за „Магнитски“

Общество

Документ от САЩ: Херо Мустафа убеди служебното правителство за F-16, да купува американски газ, помогна и за „Магнитски“

Документ от САЩ: Херо Мустафа убеди служебното правителство за F-16, да купува американски газ, помогна и за Магнитски - Tribune.bg
Снимка:

Официален документ на Главния инспектор на Държавния департамент на САЩ за работата на американското посолство в София от май 2022 г. показва какво е работила Херо Мустафа през мандата си в България.

„Отделът и други заинтересовани страни от агенцията приписаха на посланика заслугата за ръководството на успешните междуведомствени усилия за убеждаване на служебното правителство на България да подпише писмо с искане за закупуване на американски изтребители F-16.“ Цитират и нейната роля в първите по рода си санкции на САЩ срещу български физически лица и корпорации за корупция съгласно Global Magnitsky Human Rights Accountability Act, най-мащабното действие, предприето за един ден съгласно закона. Правителството на САЩ и заинтересованите страни от частния сектор също подчертават ролята на посланика в постигнатите успехите в преследването на диверсификация на енергийните източници на България осигурявайки възможности за износ на енергийния сектор на САЩ, съобщава "Гласове".

От документът става ясно още, че Херо Мустафа не е отчитала къде са разплащаните грантовете от САЩ.

„Персоналът също така въведе нова стандартна оперативна процедура за администриране на безвъзмездни средства за цялата секция, която отразява изискванията на Федералната директива за подпомагане. Въпреки това, липсата на пълно документиране на безвъзмездни средства и техните дейности влошава способността на служителите, предоставящи безвъзмездни средства, да идентифицират и смекчат риска, да наблюдават изпълнението на програмата, да оценяват резултатите от програмата и да гарантират отчетност за ресурсите на публичната дипломация”

Когато френският президент Еманюел Макрон призова за автономия на Европа от САЩ, изказването му предизвика гневни реакции на отрицание от някои от колегите му в Полша и Германия. Други предпочетоха да замълчат. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че „доста“ европейски лидери мислят като Марон, но не смеят да го кажат. Кой реално управлява Европа? Доклад на главния инспектор на Държавния департамент на САЩ за дейността на американското посолство в София от май 2022 г. потвърждава казаното от Макрон. Документът показва как американският посланик на практика налага решения на българското правителство.

Докладът е озаглавен „Инспекция на американското посолство в София“ и оценява работата на Херо Мустафа като посланик, която приключи мисията си у нас преди два месеца.

Посланичката с директен контакт с политици на високо ниво

В документа се посочва: „Заинтересованите страни от Вашингтон подчертаха, че нейният директен контакт с политиците в техните ведомства издигнаха двустранния дневен ред в области като отбраната, енергетиката и износа на САЩ, и борбата с корупцията. Агенции във Вашингтон също подчертаха значението на контактите на високо ниво и широките контакти на посланика в България, които офисът на главния инспектор на Държавния департамент е потвърдил чрез прегледи на календара й и интервюта.“

Херо Мустафа е убедила правителството да иска да купи още американски изтребители F-16

Докладът изброява стратегическите цели на САЩ в България за перида 2018-2022, които са успешно изпълнени от посланик Херо Мустафа: закупуване на още изтребители F-16 от България, замяна на руския газ с американски в България и санкции на българи по закона „Магнитски“.

Главният инспектор на Държавният департамент посочва, че посланикът е успяла „да убеди служебното правителство на България да подпише искане за закупуване на американски изтребители F-16“. Тъй като докладът е от май 2022 г., това означава, че служебното правителство, за което се говори в доклада, е на Стефан Янев.

Документът изтъква ролята на Херо Мустафа „в първите по рода си санкции на САЩ срещу български лица и корпорации за корупция съгласно закона „Магнитски“ – най-голямото действие, предприето за един ден съгласно Закона.“

Замяна на руския газ с американски

„Правителството на САЩ и частният сектор също подчертаха ролята на посланика за успехите в преследването на диверсификация на енергийните източници на България и осигуряването на възможности за износ на енергийния сектор на САЩ“. Това е другата стратегическа цел на САЩ, успешно изпълнена от Херо Мустафа според доклада.

Посолството не е проверявало как се харчат парите от грантовете в България

Проверка на офиса на главният инспектор на Държавния департамент е установила, че въпреки че грантовете, раздадени от отдела за публична дипломация към посолството „като цяло отговарят на зададените стратегически цели на САЩ в България, документацията на грантовете не отговаря на Стандартите на Федералната директива за помощ“.

„По-конкретно, в 22 от 23-те файла за грантове, прегледани от офиса на главния инспектор на Държавние департамент, липсва необходимата документация за мониторинг, проследяване и оценка на програмното изпълнение и финансово управление на получателя“.

Офисът на главния инспектор на Държавния департамент е прегледал 23 грантове на обща стойност 922 610 долара от 90 гранта на обща стойност 1,43 милиона долара и е открил нарушения. Тези грантове са отпуснати през 2020-2021 г. 


Последвайте ни в Google News

 

Етикети Херо Мустафа
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати