Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Доц. Кунчев: Само тази доставка на ваксини е съкратена наполовина

Общество

Доц. Кунчев: Само тази доставка на ваксини е съкратена наполовина

Снимка:

Членовете на СИК не могат да бъдат задължени да се ваксинират

Само тази доставка на ваксини на „Пфайзер“ е съкратена наполовина, коментира на брифинг главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, който посрещна тази сутрин пратката от 18 720 дози от ваксината срещу ковид.

„Трябва да питате производителя за бройката. Идеята е чрез една реконструкция на тяхното производство и допълване на капацитета да могат да задоволяват още по-големи нужди. Така че само тази доставка сега е намалена“, обясни доц. Кунчев пред медиите.

По думите му оттук нататък страната влиза в график. Към момента някои области вече са приключили с първа фаза на ваксиниране. От тази седмица в Пловдив, Бургас могат да започнат с втора фаза. За София това ще стане след седмица-две.

„Има достатъчно заделени дози за реимунизация на лицата, на които им е поставена първата ваксина. За всички тях ваксината е на лице и правим нови имунизации, само когато сме сигурни, че втората доза е осигурена“, подчерта държавният здравен инспектор.

Според него през март, особено април, ще може да започне имунизацията на всички желаещи като списъците им трябва да се правят не по-рано от две-три седмици преди самата ваксинация.

„Ние не споделяме идеята на Великобритания да правим само първа имунизация. Трябва да сме сигурни, че сме осигурили втората доза на хората“, изтъкна експертът.

По повод старта на т.нар. „масова ваксинация“ той очаква, че при тези темпове и одобряване на нови ваксини, в пролетния сезон след март и април страната ще може да се започне с ваксинирането на всички желаещи.

„Следващата седмица се очакват около 4000 дози от ваксината на „Модерна“. Началото на февруари се очаква да пристигнат още 35 000 от „Пфайзер“, а след това средата на месеца ще има и втора доставка от същата компания. Тогава вероятно ще се компенсират и количествата, които трябваше да пристигнат днес“, уточни шефът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

Във връзка с предстоящите парламентарни избори доц. Кунчев отново подчерта, че ваксинацията е доброволна и няма как да се задължат хората от секционните избирателни комисии да се ваксинират. Задължително ще се спазват мерките, които са валидни и към момента - носене на маски и дезинфекция. Иначе решението за членовете на комисиите трябва да бъде взето от ЦИК.

Днес ваксините ще бъдат разпределени в столичното РЗИ, а щом операцията по доставката им приключи, то ще се пристъпи и към доставянето на флаконите към останалите пет точки на страната, откъдето те се разпределят по места.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още