Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Джамбазки към Вархеи: Пътят на Северна Македония към ЕС минава през спазване на договора за добросъседство с България

Общество

Джамбазки към Вархеи: Пътят на Северна Македония към ЕС минава през спазване на договора за добросъседство с България

Джамбазки към Вархеи: Пътят на Северна Македония към ЕС минава през спазване на договора за добросъседство с България - Tribune.bg

Българският евродепутат поиска и гаранция от Комисаря по съседство и разширяване, че средства за борба с коронавируса ще стигнат и до българското малцинство в Сърбия

Средства от предвидените за борба с коронавируса да достигнат до българското малцинство в Сърбия, а Северна Македония да спазва върховенството на закона и сключения договор за добросъседство с България. За това настоя българският евродепутат Ангел Джамбазки пред Комисаря по съседство и разширяване Оливер Вархеи.

По време на редовно заседание на комисията по външни работи в Европейския парламент депутатите имаха възможността да задават въпроси на комисаря след провелата се среща на високо равнище ЕС - Западни Балкани.

Председателят на българската делегация в групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР) и заместник-председател на ВМРО-БНД Ангел Джамбазки подчерта своята подкрепа за европейската перспектива пред региона. Той изрази своето удовлетворение от факта, че започнатият от българското председателство дневен ред по темата продължава да служи и в последващите срещи от този формат.

Джамбазки, който е и постоянен докладчик на ЕКР за напредъка, постигнат от Северна Македония и Косово, както и за третия пакет от предприсъединителна помощ за страните от региона, попита комисаря дали част от предвидените средства за борба с COVID- 19 ще достигнат до българското малцинство в Сърбия. С втория си въпрос той подчерта нуждата от спазване на върховенството на закона в страните от Западните Балкани като едно от условията за пълноправно членство в ЕС и даде за пример действията на властите в Северна Македония, които напълно пренебрегват сключения договор за добросъседство с България.

В отговор комисар Вархеи пое ангажимент да провери дали и какви средства са предвидени за българското малцинство в Сърбия.

Що се отнася до договора за добросъседство, „както се вижда от заключенията на Съвета, спазването на този договор е ясно изискване за по-нататъшна интеграция. Смятам, че това е ясно и на Северна Македония“, заяви комисарят.

Така на практика Вархеи потвърди тезата на Джамбазки, че ако властите в Скопие искат да започнат преговори за членство в ЕС, те трябва безусловно да се откажат от погрешната си тактика да изопачават и фалшифицират българската история. Трябва да спрат да си присвояват български национални герои - например българския офицер, учител и революционер Георги (Гоце) Николов Делчев, собственоръчно самоопределил се като българин в множество писма, да спрат езика на омразата по отношение на България и безусловно да спазват и прилагат договора за добросъседство между двете братски държави


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати