Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Експерт: Има скрита причина за освобождаването на директора на „Булгаргаз“

Общество

Експерт: Има скрита причина за освобождаването на директора на „Булгаргаз“

Експерт: Има скрита причина за освобождаването на директора на Булгаргаз - Tribune.bg
Снимка:

„Има скрита причина, довела до освобождаването на директора на „Булгаргаз" Николай Павлов. Всичко това ми напомня на лош PR и популизъм, стремят се да отговорят на очакванията на обществото за наказания. Министър-председателят прави крайни и непремерени изказвания. Очаквам да прочета доклада на проучващите „Булгаргаз“, заяви пред Нова нюз енергийният експерт Христо Казанджиев.

По думите му проблем е фактът, че потребителите заявяват твърде големи количества, а потребяват по-малки.

„Не е технически възможно да се достави цялото количество природен газ от Азербайджан, чрез суапова сделка можем да получим само количеството, с което е съгласен „Газекспорт". Диверсификацията на доставчиците ще бъде решение на „Газпром“, а не на "Булгаргаз", обясни той.

Според него е напълно възможно „Булгаргаз“ да прави реекспорт към Румъния при излишъци природен газ. Или да бъде предоставен за търговия в България.

„Втрещи ме, че се говори, че междусистемната връзка със Сърбия ще бъде въведена в експлоатация през 2023 г., докато се мислеше, че това ще се случи още през тази“, коментира експертът. И допълни, че винаги е съществувала възможност за политически натиск от Русия.

„Очаквам го не само по отношение на Украйна, но и в редица други за казуси на Балканите. Не е тайна, че енергийните ресурси, предоставяни от Русия, се използват като лост за въздействие в икономически и политически план“, сподели Казанджиев.


Топ новини

виж още
Актуална тема