Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Експертите за трагедията: Техническа неизправност, момчето не е имало късмет

Общество

Експертите за трагедията: Техническа неизправност, момчето не е имало късмет

Експертите за трагедията: Техническа неизправност, момчето не е имало късмет - Tribune.bg
Снимка:

Една от версиите за инцидента, при който в София заради токов удар загина 16-годишно момче, е неправомерно захранване на частен обект. Ще има експертизи, изискани документи от всички институции и от търговец в района.

Металната част на шахтата е попаднала под високо напрежение, смята енергийният експерт и декан на Електротехническия факултет в Техническия университет – професор Валентин Колев, предава БТВ.

„Там е стъпил единият крак, а другият крак е бил на земята и се получава висока потенциална разлика между двете точки, върху които са стъпили двата крака, и възниква опасност за пострадалия“, обяснява ни на място проф. Колев.

В науката това се нарича „крачно напрежение“.  Или протичане на ток през човека по пътя крак – крак. В зависимост от съпротивлението на изолационната подложка и обувките човекът може да попадне под различни стойности на напрежението. В този случай момчето нямало късмет.

„По принцип би трябвало да представят изолация, но зависи и от обувките. Някои обувки са с проводими подметки“, отбелязва проф. Колев.

И в момента място на инцидента крие рискове за пешеходците, смятат  експерти, тъй като шахтата не е достатъчно добре обезопасена.

„То е опасно и на 50 см от него да бъдеш. Тези ограждания трябва да бъдат направени на по-голям периметър. Тези двата кабела – черният захранва ето този търговски обект, а белият,  минавайки през стълба, захранва друг търговски обект. Това е недопустимо да се прави по този начин. Тези кабели трябва да бъдат, или подземно положени, или въздушно“, обяснява проф. Колев.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети