Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Експертите за трагедията: Техническа неизправност, момчето не е имало късмет

Общество

Експертите за трагедията: Техническа неизправност, момчето не е имало късмет

Снимка:

Една от версиите за инцидента, при който в София заради токов удар загина 16-годишно момче, е неправомерно захранване на частен обект. Ще има експертизи, изискани документи от всички институции и от търговец в района.

Металната част на шахтата е попаднала под високо напрежение, смята енергийният експерт и декан на Електротехническия факултет в Техническия университет – професор Валентин Колев, предава БТВ.

„Там е стъпил единият крак, а другият крак е бил на земята и се получава висока потенциална разлика между двете точки, върху които са стъпили двата крака, и възниква опасност за пострадалия“, обяснява ни на място проф. Колев.

В науката това се нарича „крачно напрежение“.  Или протичане на ток през човека по пътя крак – крак. В зависимост от съпротивлението на изолационната подложка и обувките човекът може да попадне под различни стойности на напрежението. В този случай момчето нямало късмет.

„По принцип би трябвало да представят изолация, но зависи и от обувките. Някои обувки са с проводими подметки“, отбелязва проф. Колев.

И в момента място на инцидента крие рискове за пешеходците, смятат  експерти, тъй като шахтата не е достатъчно добре обезопасена.

„То е опасно и на 50 см от него да бъдеш. Тези ограждания трябва да бъдат направени на по-голям периметър. Тези двата кабела – черният захранва ето този търговски обект, а белият,  минавайки през стълба, захранва друг търговски обект. Това е недопустимо да се прави по този начин. Тези кабели трябва да бъдат, или подземно положени, или въздушно“, обяснява проф. Колев.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още