Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Емили с тротинетката иска да стане жена по документи, ще съди България в Страсбург

Общество

Емили с тротинетката иска да стане жена по документи, ще съди България в Страсбург

Емили с тротинетката иска да стане жена по документи, ще съди България в Страсбург - Tribune.bg
Снимка:

Редица откази като този водят до осъждането на България от Европейския съд по правата на човека

Съдът в Страсбург осъди България за откази за смяна на пола. Законодателството в страната ни все още не урежда подобна процедура.

„Аз ще стана Емили по документи и ще осъдя България", категорична е Емили, която мечтае не само да лети по магистралите, но и да се превърне в жена и по документи. Родена като момче, преди няколко години решава да смени панталона с рокля. Въпреки опитите, в крайна сметка не получава нов документ.

„Процедурата за смяна на пола в България е много тежка и много проблемна. Аз водех дело в Плевен и то се провали естествено. На първо четене го спечелих, но прокуратурата и общината решиха да обжалват и съдът прие тяхното решение. Сега съм напът да осъдя България в Страсбург, за да спечеля делото си и да бъда официално по документи Емили и да живея нормален живот и да започна нормална работа”, разказва Емили пред Bulgaria On Air.

Редица откази като този водят до осъждането на България от Европейския съд по правата на човека. А решението идва в момент, в който се очаква Гражданската колегия на Върховния касационен съд да постанови чаканото от две години тълкувателно решение по въпроса дали е допустима такава промяна.

„България е осъждана най-много пъти в Европейския съюз по този въпрос. Това дискриминира правата на транссексуалните. Те не могат да си намерят най-обикновена работа, има несъответствие в личните карти. Шефовете отказват да започне работа дори в обикновен магазин за хранителни стоки”, обяснява Мелиса - Тихомир.

У нас понятието „пол” според Конституцията следва да се разбира само в неговия биологичен смисъл.

Ако българските институции решат да приемат Емили като жена, Тихомир обещава да не се превърне отново в Мелиса.

„Сега съм решил официално да съм Тихомир, за да може Емили, като си смени пола, за да можем да сключим брак между мъж и жена”, сподели Тихомир.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети