Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Европейско кино за учащи – ЗИМА 2020

Общество

Европейско кино за учащи – ЗИМА 2020

Европейско кино за учащи – ЗИМА 2020 - Tribune.bg

В очакване на 24-тия София филм фест!

И тази година Дом на киното приветства студенти и учащи с вход свободен на прожекции на едни от най-емблематичните филми от европейското кино.

Проектът Европейско кино за учащи продължава и през 2020 с новия зимен семестър. Всеки понеделник от 17-ти февруари до 11-ти март всички учащи (ученици и студенти) ще имат възможност да гледат безплатно седем подбрани европейски филма, придружени със специални дискусии след всяка прожекция.

Важните теми в този семестър ще са няколко, като фокусът ще е, разбира се, програмата на предстоящия 24-ти София Филм Фест, а с нея и Джералдин Чаплин, Атом Егоян и голямото десетилетие на българското кино, което донесе несъмнени успехи.

Дъщерята на Чарли Чаплин е специален гост на София Филм Фест 2020

Програмата в настоящия зимния семестър ще включи филмите „Урок“ на Кристина Грозева и Петър Вълчанов, „Жажда“ на Светла Цоцоркова, „Ирина“ на Надежда Косева, „Престъпление и наказание“ на Аки Каурисмаки, „TILT“ на Виктор Чучков-син, „Ментовка с лед“ на Карлос Саура и „Екзотика“ на Атом Егоян.

Както винаги прожекциите са ще бъдат проводени в Дома на киното, като изключение е представянето на ИРИНА / IRINA на 26 февруари (сряда) от 19:00 часа - специална прожекция в Културния център на СУ „Св. Климент Охридски“. Филмът ще бъде представен лично от актрисата, на която е поверена главната роля във филма – Мартина Апостолова, непосредствено след завръщането ѝ от международния филмов фестивал в Берлин, където тя ще бъде една от 10-те Европейски изгряващи звезди.

„ЕВРОПЕЙСКО КИНО ЗА УЧАЩИ“ е дискусионна кино програма, организирана всяка година от Арт Фест и Дома на киното, реализирана с подкрепата на Програма „КУЛТУРА” на Столична община, както и с информационното сътрудничество на Министерство на образованието и науката. Тя предоставя възможност както на ученици, така и на студенти да гледат и анализират ключови творби на европейското кино през цялата учебна година. И то безплатно. 

Лектори на инициативата са киноведът и директор на БНФ Антония Ковачева и изтъкнатият български режисьор и преподавател проф. Георги Дюлгеров. Те представят филмите и разказват повече подробности около създаването им, а след прожекциите всички, които имат желание за още по-детайлни знания за света на киното, са добре дошли да им задават въпроси!

Ето и програмата за зимния семестър:

 

17 февруари (понеделник), 18:00 часа

Урок, режисьори Кристина Грозева и Петър Вълчанов

 

24 февруари (понеделник), 18:00 часа

Жажда / Thirst, режисьор Светла Цоцоркова

 

26 февруари (сряда), 19:00 часа

ИРИНА / IRINA, режисьор Надежда Косева

Специална прожекция в Culture Centre SU * Културен център на СУ „Св. Климент Охридски“

 

2 март (понеделник), 18:00 часа 

ПРЕСТЪПЛЕНИЕ И НАКАЗАНИЕ, режисьор Аки Каурисмаки

 

9 март (понеделник), 18:00 часа

TILT film 2010 режисьор Виктор Чучков-син

 

10 март (вторник), 18:00 часа

МЕНТОВКА С ЛЕД, режисьор Карлос Саура

 

11 март (сряда), 18:00 часа

ЕКЗОТИКА, режисьор Атом Егоян

 


Последвайте ни в Google News

 

Етикети 24

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети